uk

Найстаріша яблуня Києва росте біля Київської політехніки

І якщо Київрада затвердить рішення Комісії з екології, вона отримає охоронний статус .

На зображенні може бути: природа та дерево

Комісія з екології Київської міськради підтримала проєкти рішень про заповідання 160-річної яблуні (Райська яблуня), яка росте біля головного корпусу Київської політехніки.

Ідея надати цьому дереву особливий охоронний статус народилася 11 місяців тому, коли ректор Київської політехніки Михайло Згуровський прочитав у газеті «Світ» статтю «Каштан Петра Могили, Дуб Григорія Сковороди» (№41 – 42, 2021). У ній йшлося про важливість збереження вікових та меморіальних дерев, які є живими свідками історії, унікальними природними та культурними об’єктами.

Михайло Захарович запросив нашу редакцію на мініекскурсію до входу у головний корпус, біля якого росте розлога райська яблунька, вщерть іще вкрита красивими невеличкими яблучками, та поділився інформацією про те, що дереву понад 160 років. Такого висновку дійшли дендрологи Національного ботанічного саду імені Гришка, які свого часу обстежували дерева на території університету.

Тоді редакція звернулася до природоохоронців з ініціативою надати яблуньці статус місцевої пам’ятки природи. Фахівці Київського еколого-культурного центру додатково обстежили дерево, підготували необхідні документи, а служби КПІ оперативно узгодили заповідання найстарішої яблуні столиці.

Масштабна агресія РФ, на жаль, призупинила роботу із заповідної справи у нашій країні, у тому числі й щодо яблуньки. Але сьогодні маємо хорошу новину. Днями на засіданні Комісії з екології Київміськради було ухвалено рішення підтримати проєкти рішень про заповідання озера Лосиного (Дарницьке ЛПГ), одного з найчистіших київських озер, та 160-річної, найстарішої в Києві яблуні (Райська яблуня), яка росте біля головного корпусу КПІ. Проєкти рішення було підготовлено головою Комісії з екології, депутатом Київміськради Денисом Москалем. Технічну документацію на заповідання підготував Київський еколого-культурний центр.

Тепер слово за Київрадою, яка на своїй сесії має затвердити рішення Комісії з екології. Сподіваємося, що рішення не забариться.

Олег ЛИСТОПАД

Читайте також: