uk

Україна бере активну участь у розвитку дослідницької інфраструктури країн Європи

У межах головування Чехії в ЄС з 19 до 21 жовтня 2022 року в місті Брно відбулася Міжнародна конференція з розвитку дослідницької інфраструктури (ICRI 2022). Захід проводять що два роки за підтримки Європейської комісії. 

Головна мета конференції – міжнародна співпраця для розвитку дослідницької інфраструктури країн Європи.

«Після світової пандемії та початку повномасштабної війни рф проти України сфера науки та інновацій, зокрема дослідницька інфраструктура, на регіональному, національному та європейському рівнях не може формуватися лише через державну політику, вона також має здійснюватися структурними фондами ЄС. Необхідно узгоджувати галузеві політики, а також співпрацювати з підприємництвом. Нова концепція розвитку дослідницької інфраструктури базуватиметься на інтегрованому підході між освітніми, науково-дослідними та інноваційними проєктами, що дозволить сфері науки досягти більш системних та видимих результатів», – зазначив віцепрем’єр-міністр із цифровізації Чеської Республіки Іван Бартош.

Також під час заходу було проведено чергове засідання Європейського стратегічного форуму з дослідницьких інфраструктур (ESFRI).

Учасники країн-членів ЄС та асоційованих країн порушили такі питання:

  • місце та роль дослідницьких інфраструктур в Європейському дослідницькому просторі (ERA) з урахуванням його подальшого розвитку в бік інновацій; 
  • необхідність тісної взаємодії з Європейською хмарою відкритої науки (EOSC), в якій Україну представляє Інститут теоретичної фізики імені М.М. Боголюбова НАН України, та подальшої цифровізації дослідницьких інфраструктур як складової переходу до парадигми відкритої науки. Такий перехід, зі свого боку, потребує аналізу теперішнього стану системи європейських дослідницьких інфраструктур та моніторингу тих, що перебувають в активній фазі імплементації, розроблення загальних правил доступу до дослідницьких інфраструктур.

На заході анонсували започаткування спеціальної платформи («ESFRI Stakeholders Forum») для полегшення взаємодії різних дослідницьких інфраструктур. Такожр озглянули питання щодо впливу кризи, пов’язаної з російською повномасштабною агресією проти України на дослідницькі інфраструктури. 

У Конференції взяли участь приблизно 500 учасників, які обговорили теми щодо функціонування та розвитку дослідницької інфраструктури на міжнародному рівні. 

Читайте також: