uk

Уряд схвалив зміни до Положення про МОН щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та

28 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змі.н до Положення про Міністерство освіти і науки України», розроблену на виконання Закону України від 14 грудня 2021 року № 1951-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо вдосконалення науково-методичного забезпечення освіти та якості навчальної літератури».

Нормативно-правовим актом встановлюються (уточнюються) повноваження центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки щодо наукового та методичного забезпечення освіти, які спрямовані на поліпшення якості підручників та навчально-методичної літератури.

Так, постанова визначає обов’язкове проведення МОН експертизи навчальної літератури, що виготовляється за кошти державного бюджету, на предмет відповідності вимогам законодавства. Крім того, з метою впровадження процедури апробації навчальної літератури для закладів дошкільної та загальної середньої освіти Міністерством буде розроблено відповідний порядок її проведення.

Водночас відповідно до прийнятого нормативно-правового акта Міністерство визначить установу, відповідальну за організацію проведення експертизи навчальної літератури, навчання експертів, здійснення заходів щодо дотримання принципів академічної доброчесності під час створення навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти.

Також постанова встановлює необхідність визначення вимог до інтерактивного електронного додатка до підручника для повної загальної середньої освіти та вимог щодо забезпечення дотримання принципів академічної доброчесності у процесі створення навчальної літератури.

Читайте також: