uk

Інноваційна трансформація України. «Sikorsky Challenge 2022»

26 – 28 жовтня в НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувся ХІ Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України».
У роботі фестивалю взяли участь представники уряду, комітетів Верховної Ради, вітчизняних та іноземних інноваційних компаній, дипломатичних представництв, університетів-партнерів.


«Потрібно поєднати наші спроможності як держави, спроможності інвестора та урядів інших держав», – сказала у вітальному слові віцепрем’єр-міністр ‒ міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.


«Війна показала, що виграти її можна не тільки на полі бою, виграти її можуть передові технології, інженери, вчені в галузях медицини, електроніки, інформатики, нових матеріалів, механіки. Завдяки пріоритету науки можливе перетворення України на одну із глобальних міжнародних інноваційних країн світу», – заявив голова Наглядової ради Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» Вік Корсун (США).


Презентуючи на фестивалі «Платформу інноваційної трансформації України на базі Всеукраїнської інноваційної екосистеми – ректор КПІ, науковий керівник SCU Михайло Згуровський нагадав слова Президента України Володимира Зеленського, сказані ним у травні: «Післявоєнна відбудова України має стати таким же історичним прикладом, як і відбудова європейських країн після другої світової війни. Це буде інвестиція у стабільність всієї центральної та східної Європи».
Наступні віхи відомі: це липень, Лугано, де представники понад 50 країн світу обговорили стратегію відновлення України, і це жовтень, Берлін, де під егідою G-7 та Європейської комісії відбулася міжнародна конференція з відновлення, реконструкції та модернізації України.


«Наша головна мета, – заявив ректор, – включитися в цю амбітну програму в компоненті пошуку таких інновацій, винаходів і стартапів, просуванні їх на внутрішні і зовнішні ринки, які б прискорили перебудову й інноваційну трансформацію України».
КПІ пропонує вибудувати інноваційну компоненту платформи повоєнної трансформації України на базі екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine», основою якого є інноваційна екосистема університету, що вже стала національною і значною мірою міжнародною мережею. Адже перед війною екосистема «Sikorsky Challenge Ukraine» об’єднувала 25 стартапшкіл у 20 регіонах України. Навколо них виникли інноваційні кластери регіонів, згуртувалися високотехнологічні компанії, банки, фонди, органи місцевої влади. Екосистема SCU дедалі більше стає відомою і в світі: три представництва «Sikorsky Challenge Ukraine» відкрито у США, два – в Ізраїлі, два – в Азербайджані, два – в Китаї і одне у Польщі.


Найважливіші завдання в цей період – посилення зв’язків між бізнесом, наукою та державою для прискорення розв’язання технологічних проблем у містах та регіонах, розвитку ідей та інновацій, зазначив Михайло Згуровський. Учасниками проєкту мають бути високотехнологічні інноваційні компанії, об’єднання та інвестиційні фонди. А «фабрики ідей» – це університети та наукові установи України.


Головними заходами фестивалю стали Міжнародний форум «Платформа інноваційної трансформації України на базі Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» та традиційний конкурс проєктів-фіналістів, що відбувся у секціях: «Оборона і безпека. Авіація і космос», «Інфраструктура та промисловий хайтек», «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека», «Біомедична інженерія і здоров’я людини» та «Екологічна і енергетична безпека».


Пітчі-презентації відбувалися всі три дні як за присутності конкурсантів, так і офлайн.
У межах Фестивалю було проведено круглий стіл «Інкубація свободи для України – адаптація жінок до цифрової економіки», який модерувала Др. Біанка Сівінські, президент Perspektywy Education Foundation (Польща).


Щодня на Фестивалі працювала і Sikorsky Challenge Junior: Школа креативності КПІ.


На урочистому закритті XІ Фестивалю було підсумовано, що участь у ньому взяли 502 учасники, на конкурс було подано 188 проєктів, а до фіналу потрапило 75 команд.


Міжнародне журі традиційно очолив, голова Наглядової ради Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» Вік Корсун (США).


За підсумками конкурсу інноваційних проєктів відзначено переможців у кожній із секцій за номінаціями: «Краща ідея проєкту», «Краще технологічне рішення», «Краще рішення проблем потенційних клієнтів», «Краща бізнес-модель».
Генеральними спонсорами інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» є компанії «Freedom broker Європа», «Boeing Україна», «TRANSFOTECH» та Дослідницький технологічний інститут Чуньцін.


Окремі проєкти отримали відзнаки і нагороди від компанії «Orange Pavers» Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» і програми GIST.


Команди проєктів-переможців отримають підтримку від інноваційного холдингу Sikorsky Challenge та його партнерів, укладуть протоколи про наміри з інвесторами та розпочнуть підготовку до спільного виконання проєктів.


«Зважаючи на те, як бізнес цікавиться цими проєктами, він знаходить те, що йому потрібно», – зазначив директор інноваційного холдингу Sikorsky Сhallenge Олексій Струцинський, звертаючись до партнерів та інвесторів.
«Разом з нашими партнерами, інвесторами ми впевнені, що рух шляхом інновацій перетворить Україну на заможну, високотехнологічну і захищену країну», – підсумував ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровський.


(У наступних матеріалах «Світ» детальніше ознайомить читачів з Міжнародним форумом та конкурсом інноваційних проєктів учасників фестивалю «Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України»)

Читайте також: