uk

Фактично російська агресія цілеспрямовано знищує науку в Україні — НАНУ

Звернення Національної академії наук України до міжнародної наукової спільноти

Доки інші країни запускають космічні місії, винаходять ліки від невиліковних раніше хвороб, розвивають технології штучного інтелекту, Російська Федерація масовано обстрілює українську критичну інфраструктуру, знову і знову позбавляючи мільйони українців світла, тепла й води. Від російських артилерійських і ракетних обстрілів уже постраждали десятки мирних міст і сотні цивільних об’єктів по всій Україні. Не стали винятком і наукові установи, освітні заклади, об’єкти дослідницької інфраструктури.

Російські загарбники завдали серйозної шкоди всесвітньо відомому Харківському фізико-технічному інститутові, зокрема унікальній ядерній підкритичній установці «Джерело нейтронів»; найбільшому в світі декаметровому радіотелескопові УТР-2 Радіоастрономічного інституту; чорнобильській лабораторії Інституту проблем безпеки атомних електростанцій; будівлям Інституту імпульсних процесів і технологій у Миколаєві й Інституту надтвердих матеріалів імені В.М. Бакуля в Києві. Пошкоджень зазнали наукові бібліотеки, ботанічні сади, дендрологічні парки. Частина заповідників досі лишаються під окупацією. Через постійні планові й аварійні відімкнення електроенергії, відсутність водопостачання й опалення виходить із ладу вартісне наукове обладнання, вчені не можуть повноцінно працювати й виконувати дослідження.

Фактично російська агресія цілеспрямовано знищує науку в Україні як фах, життєво важливу підвалину української державності, запоруку повоєнної відбудови. Сцієнтицид як складник геноциду – ось стратегія дій російських загарбників.

Ми безмежно вдячні іноземним друзям і партнерам, які з перших днів повномасштабного російського вторгнення висловили нашій країні й Національній академії наук України свою щиру підтримку та солідарність, прихистили сотні українських дослідників-біженців, допомогли і продовжують допомагати фінансами й обладнанням. Росія ж у цей час продовжує нарощувати наступальні озброєння для подальших атак, розглядаючи безкарність, поблажливість чи байдужість як заохочення до нових злочинів. І вона не зупиниться, якщо її не зупинити. На полі бою це роблять Збройні Сили України.

Але не менш важливий і «науковий фронт».Закликаємо світову наукову спільноту припинити будь-яку співпрацю з усіма російським вченими і дослідницькими організаціями, а також виключити Росію та індивідуальних і колективних членів, що її представляють, з усіх міжнародних наукових організацій, програм і проєктів. Жорсткіші наукові санкції мають показати Росії, що вести війну на знищення цілої нації, шантажувати світ ядерною зброєю, припиненням доступу до енергетичних ресурсів і загрозою голоду в ХХІ столітті неприпустимо. Разом ми можемо наблизити мир.

Читайте також: