uk

Кращі виші хочуть отримати кращих вступників, – проректор KSE

Поріг тесту НМТ, що цього року дорівнюватиме 10% від максимальної кількості балів за виконання кожного із предметних блоків мультитесту, є замалим для того, щоб визначити тих вступників, які не зможуть опанувати програму вищої освіти.

Про це у своєму дописі щодо суспільної дискусії про модель та форму проведення вступної кампанії написав віцепрезидент з бакалаврських програм Kyiv School of Economics, ексзаступник міністра освіти й науки Єгор Стадний.

«Наскільки я розумію, у цьому році поріг склав / не склав буде 10% від максимальної кількості балів. Тобто нижче цього порогу не можна буде подавати документи на вступній. Цей поріг в усі попередні роки був вищий. І навіть тоді фахівці відзначали, що він замалий для того, щоб відсікти тих, хто не може опанувати програму вищої освіти», – зазначає проректор Київської школи економіки.

Окрім того, він зауважив, що поріг «склав / не склав» зазвичай визначають після тестування, на основі аналізу результатів учасників.

«Як проректор Київської школи економіки скажу, що нас не влаштовує рівень 10%. Минулої кампанії ми ставили свій внутрішній поріг, який дорівнював 30%. Практика показала, що і цього замало, тому на цю вступну будемо розглядати варіанти 50-60% – ще думаємо. Це лише для того, щоб мати змогу подати документи, ще не факт що конкурс людина пройде. Ми це робимо, бо хочемо, щоб усі наші студенти мали необхідний рівень, комфортне навчання, та викладачі справді мали змогу дати знання та вміння», – наголосив Стадний.

Також він зауважив, що всі студенти та усі викладачі мають бути зацікавлені в тому, щоб в університети не вступали ті, хто просто через свій низький рівень знань та вмінь не здатний опанувати програму.

«Такі люди зазвичай не вчаться, інколи перешкоджають навчанню інших студентів, створюють непомірне навантаження на викладачів», – написав проректор Київської школи економіки.

Читайте також: