uk

Настав час «другої квантової революції»

Ініціатори пропонують проголосити 2025-й — Міжнародним роком квантової науки та технологій. Україна має намір приєднатися до співавторів цієї важливої ініціативи

Громадська організація «Українське фізичне товариство» звернулася до Національної комісії України у справах ЮНЕСКО з проханням підтримати пропозицію низки фізичних товариств та організацій світу щодо проголошення 2025 року Міжнародним роком квантової науки та технологій (International Year of Quantum Science and Technology 2025, IYQ 2025).

«Поняття квантів уперше було сформульовано у грудні 1900 року в доповіді Макса Планка, присвяченій проблемі випромінювання абсолютно чорного тіла, — пише голові Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапаровій від імені Координаційної ради ГО «Українське фізичне товариство» очільник бюро Ігор Дмитрук. — Однак основи сучасної квантової механіки було закладено у 1925 році роботами Вернера Гайзенберга та Ервіна Шредінгера. З того часу почалася епоха так званої «першої квантової революції».

Низка принципово нових технологій, як-от мікро- і наноелектроніка, напівпровідникові прилади, лазерна техніка тощо, увійшли в наше життя у другій половині ХХ століття. До цих здобутків мали безпосередню причетність такі визначні українські учені, як Микола Боголюбов, Вадим Лашкарьов, Соломон Пекар, Борис Вєркін, Володимир Литовченко, Віталій Стріха, Микола Находкін та багато інших.

Основна відмінність сучасних квантових технологій — вихід на новий технологічний рівень, що дає змогу маніпулювати поодинокими квантовими об’єктами — атомами, іонами, електронами, фотонами та ін. Настав час визначити цей новий етап як «другу квантову революцію». Тому глобальні зусилля, спрямовані на дослідження та інновації у квантовій науці та технологіях, постійно зростають, а поточні світові інвестиції вже перевищують 33 мільярди доларів США. За прогнозами експертів, до 2027 року світовий ринок квантових технологій досягне 42,4 мільярда доларів США».

Ініціатива проголошення 2025 року Міжнародним роком квантової науки та технологій має своєю метою підвищення глобальної обізнаності щодо важливості квантової фізики для подальшого прогресу науки та технологій, а також стимулювання підтримки відповідних досліджень з боку національних інстанцій. Один з ініціаторів цієї ініціативи, Американське фізичне товариство звернулось до Українського фізичного товариства з проханням проінформувати Національну комісію України у справах ЮНЕСКО про те, що таке важливе для фізичної спільноти світу питання буде обговорюватись на засіданні Виконавчої ради ЮНЕСКО у травні 2023 року. Таку пропозицію, як ідеться в листі Американського фізичного товариства, буде подано від Національної комісії Мексики у співавторстві з представництвами Аргентини, Йорданії та Південної Африки.

Тож Українське фізичне товариство звертається до Національної комісії України у справах ЮНЕСКО з проханням підтримати на засіданні Виконавчої ради ЮНЕСКО у травні цього року ініціативу щодо проголошення 2025 року Міжнародним роком квантової науки та технологій, а також розглянути можливість приєднання України до співавторів цієї важливої пропозиції.