uk

Інтерв’ю біолога Михайла Сона «Війна і море»

Південь України у 2022 році став театром активних бойових дій. Це не могло не позначитися на екології. Війна триває, частина півдня України все ще під окупацією, але науковці намагаються тримати руку на пульсі.

Старший науковий співробітник Інституту морської біології НАН України доктор біологічних наук Михайло Сон розповів про проблему аномально високої смертності серед дельфінів та морських свиней у Чорному морі, а також про острів Зміїний та біологічну станцію на ньому. Ситуація невтішна, проте з іншого боку через обмеження вилову риби та видобутку копалин, паралізованих туризму та берегової забудови море має шанс на відновлення.

На питання, що потрібно, щоб детально оцінити наслідки війни для екосистем, Михайло Сон відповів так: «У першу чергу, звісно, доступ до моря, а ще потрібне фінансування експедицій і обладнання. На сучасному етапі можна використати нові наукові методи, що у нас ще не практикуються, наприклад генетичні дослідження, які можуть виявити короткотерміновий вплив на організм. Це може показати, наскільки організм знаходиться в стресі, чи мають місце якісь впливи токсичних речовин і таке інше».

Наостанок вчений зазначив, що сьогоднішня війна також несе великі ризики проникання інвазивних видів. Росіяни перекидають у Чорне море військові кораблі з Балтики і Каспію. Відбувається транспортування підсанкційної російської нафти за новими маршрутами. Не виключено, що одним із наслідків повномасштабної російської інвазії буде масштабна поява нових інвазивних видів у наших екосистемах.

Читайте також: