uk

Переможці Sikorsky Challenge 2022 створили унікальний котел для утилізації сміття та обігріву

Проєкт “Алігатор” посів перше місце в секції “Інфраструктура та промисловий хайтек” та отримав від програми GIST стипендію на розвиток у розмірі 5000$.

Як повідомляється, проєкт “Алігатор” посів перше місце в секції “Інфраструктура та промисловий хайтек” та отримав від програми GIST стипендію на розвиток у розмірі 5000$.

“Алігатор” – це водогрійний котел-утилізатор нового покоління, який дозволяє вирішити дві важливі проблеми – екологічну утилізацію сміття на місці його утворення та отримання дешевої теплової енергії.

Котел працює як на традиційному паливі (вугілля, торф, дрова …),  так і на нетрадиційному: горючі тверді побутові та промислові відходи (гума, пластмаса, шкіра, текстиль …). Висока температура газифікації та спалювання гарантує повну деструкцію та знезараження застосованого палива.

Оригінальна конструкція котла дозволяє використовувати паливо будь-якої фракції, обмеженої тільки розмірами завантажувальної камери, так як для завантаження твердого палива великих розмірів є верхній завантажувальний люк, через який можна завантажувати навіть цілі автомобільні шини відповідного діаметру (викиди при цьому відповідають європейським нормам).  

Використовуючи в якості палива промислові та побутові відходи, котел “Алігатор” забезпечує  практично безвідходний процес утилізації. А використання котла “Алігатор” для обігріву дає можливість отримувати дешеву теплову енергію, використовуючи в якості палива будь-які тверді вуглецеві речовини, такі як вугілля, дрова, торф, гума, пластмаса, текстиль, шкіра, харчові відходи …

Винахідники зазначають, що енергії, отриманої від спалювання відходів, вироблених мешканцями багатоквартирного будинку, вистачить для забезпечення мешканців будинку гарячою водою цілий рік за низькою ціною. Собівартість 1 КВт теплової енергії становить від 1,2 грн до 0,1 грн

Орієнтовна вартість водогрійних котлів утилізаторів (ВКУ) “Алігатор”:

  • від 40 до 100 кВт – 6 000 грн за кВт
  • від 150 кВт до 250 кВт – 5 000 грн за кВт
  • від 10 000 кВт до 20 000 кВт – 3 000 грн за кВт
  • більш ніж 2 000 кВт – ціна договірна .  

ККД котла “Алігатор” – до 95%, що є кращим показником на ринку;

Розробки захищені патентами на корисні моделі, та сертифіковані. Наразі впроваджено 12 котлів-утилізаторів (перший “Алігатор” успішно працює вже сім років).

Читайте також: