uk

«Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України» – відбувся круглий стіл, присвячений протидії та покаранню росії

Сьогодні, 31 березня 2023 року, за сприяння Верховної Ради України відбувся національний круглий стіл «Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України».

У заході взяли участь провідні правники та науковці, зокрема Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, міністр юстиції України Денис Малюська, голова комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

«Для того, щоб не гальмувати процес формування освіченої і незламної нації, сьогодні надважливо юридично кваліфікувати злочинців, принаймні, настільки це можливо. Своєю чергою система освіти має формувати особистість не лише знаннями про злочини, а й історичною пам’яттю на емоційному рівні. Виховна парадигма повинна бути переосмислена з точки зору цінностей. Важливим є і науковий аспект. Усі дослідження мають базуватися на істинах: не можна допускати у наукову площину неперевірені факти. Якщо кожен українець буде осмислювати людський капітал, культуру, освіту як беззаперечну цінність, – наша країна буде сильною й незламною в усі часи», – зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Науковці та правники круглого столу обговорили проблеми доведення геноциду, механізми протидії, притягнення винних до відповідальності.

За підсумками заходу та на підставі обговорення питань геноциду учасники вирішили підготувати комплексне дослідження провідних істориків, філософів, політологів, філологів, правознавців, міжнародників і презентувати його результати на Міжнародному форумі, присвяченому Голодомору як геноциду українців упродовж XX – XXI століття, залучивши до цього заходу широке коло представників міжнародних організацій та іноземних держав.

Читайте також: