uk

Ключова мета — справедливий мир

Сьогодні — під час зустрічей, у листах, у телефонних розмовах — ми всі бажаємо одне одному миру і Перемоги. Увесь світ переосмислив значення  базових цінностей — миру, демократії, свободи слова, поваги до людського життя. Також ми твердо знаємо, що не можна прагнути миру за будь-яку ціну. Припинення бойових дій шляхом територіальних поступок України та відмова від планів вступу нашої країни до НАТО вестимуть лише до заморожування конфлікту. Інакше кажучи: хочеш миру — працюй на Перемогу. Саме це нині й робить наша країна на полі бою, а також на дипломатичному, культурному, інформаційному фронтах.

У справі захисту України важливі кожна людина і кожна інституція. Одна з таких важливих інституцій — Українська Рада Миру. Її історія почалася у 1951 році, коли було створено Український Республіканський Комітет Захисту Миру.  Після здобуття Незалежності України комітет перетворився на Українську Раду Миру. Біля джерел цієї миротворчої організації стояли Василь Комісаренко, Олександр Палладін, Євген Патон, Леонід Первомайський, Максим Рильський, Павло Тичина, Олесь Гончар, Леонід Кравчук та інші відомі у світі та в Україні діячі. Першим головою організації був академік Микола Семененко.

За часів Незалежності України керманичами організації були Олесь Гончар і Леонід Кравчук.

Днями рада зібралася на звітно-виборну конференцію, щоб обрати нового голову та схвалити програму дій, яка відповідатиме новим викликам, перед якими постає Україна.

Делегати заслухали звітну доповідь Президії УРМ (з нею виступив заступник голови Володимир Новохацький), обрали нову Президію, ревізійну комісію та дорадчо-консультативну раду Президії. А також (одноголосно) було обрано нового голову Української Ради Миру — ним став ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський.

— В кожного з нас сьогодні є єдине прагнення — досягнення справедливого миру на основі «Української формули миру», і відбудова успішної, суверенної України, — звернувся до учасників засідання новообраний голова УРМ. — Сподіваюсь, що колегіальна робота відповідно до цих прагнень принесе нам великий і бажаний результат. Зі своєю командою намагатимусь робити все можливе, щоб акумулювати найкращі ідеї й думки.

Програму дій Української Ради Миру на час правового режиму воєнного стану було затверджено за основу. «Документ буде доопрацьовано, щоб ми мали справді сучасну програму, яка відповідала б нинішньому стану та потребам нашої країни», — зауважив Михайло Згуровський. У своєму виступі він прокоментував кожен пункт програми.   

У документі зроблено чіткий акцент: зважаючи на російську агресію проти нашої держави, УРМ боротиметься за справедливий мир на основі суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України.

— Нині деякі країни подають сигнали щодо «замороження конфлікту», — продовжив голова УРМ. — Маємо чітко відмежовуватись від таких закликів і спиратись на «Українську формулу миру», виконання всіх десяти пунктів якої є для нас принципово важливим.  

Окремий розділ програми присвячено активізації міжнародної діяльності Української Ради Миру. У ньому наголошено на важливості продовження співпраці з Всесвітньою Федерацією Миру. Передбачено звернення до миротворчих організацій країн, уряди й парламенти яких офіційно підтримали «Українську формулу миру», з пропозицією про співпрацю і взаємодію. А також — звернення із заявою до Комітету з питань неурядових організацій ООНпро набуття відповідного статусу при Економічній і Соціальній Раді ООН. Як нагадав Михайло Згуровський, у світі такий статус мають декілька тисяч миротворчих і гуманітарних організацій. «Очевидно, що до нашої організації буде особливе ставлення, тож маємо цим скористатись», — додав він.  

Також пропонується звернутися з пропозицією про співпрацю до Інституту миру США. Важливо, щовіцепрезидентом цієї поважної установи є колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, який невдовзі відвідає Україну. Тож керівництву УРМ доцільно буде зустрітися з Вільямом Тейлором для започаткування взаємодії і співпраці.

Окремий акцент програми — необхідність популяризації України на міжнародній ареніяк країни миру, яка на початку своєї незалежності задекларувала та втілила низку безпрецедентних кроків, підтвердивши мирну політику мирної держави, добровільно відмовившись від ядерної зброї, третьої за потенціалом у світі.

— Хоч тепер це дискусійне питання, але у стратегічній перспективі, вважаю, то був правильний крок, — зауважив Михайло Згуровський. —  Ми подолаємо біду і зрозуміємо, що бути без’ядерною країною — правильна позиція.

Українська Рада Миру за допомогою всіх можливих засобів прагнутиме поширювати правдиву інформаціючерез громадянське суспільство різних країн світу про агресію росії. В роботі УРМ буде передбачено систему заходів щодо підтримки волонтерського руху та надання Україні гуманітарної допомоги. «На жаль, світ починає втомлюватися від допомоги Україні, але без підтримки світу наші можливості будуть послаблені», — сказав голова УРМ.

Серед інших пунктів програми — створення спільно з міжнародними партнерами миротворчих платформ для поширення ініціатив як України, так і Української Ради Миру, опрацювання питання щодо створення «Майданчику миру» з метою об’єднання вітчизняних та міжнародних діячів, прихильників миру і справедливості, оперативного реагування на події, підтримки мирних ініціатив керівництва держави.

Програма передбачає й роботу щодо підписання меморандумів про співпрацю між УРМ та провідними вітчизняними й закордонними миротворчими громадськими об’єднаннями.

Щодо перспективи, то у повоєнний час УРМ вважає за доцільне започаткувати серію «Круглих столів миру», спрямованих на відновлення і розбудову України, за участю представників громадянського суспільства та органів державного управління України та провідних миротворчих організацій світу.

Окремий розділ програми присвячено активізації інформаційної діяльності УРМ. Зокрема, планується розробити англомовну сторінку сайту УРМ, укласти угоди з науково-освітньою газетою «Світ», а також — з Українсько-польським незалежним медіафорумом.

Українська Рада Миру планує продовжувати практику присвоєння звання «Почесний член ГО «УРМ» та нагородження «Орденом Миру» УРМ видатних громадських і політичних діячів України та інших країн світу.

Українська Рада Миру утворить молодіжне крило УРМ та Комітет з міжнародної та інформаційної діяльності.  

За кілька тижнів Українська Рада Миру планує взяти участь у міжнародному заході ЮНЕСКО, який відбудеться в Палаці культури та мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського 8 травня 2023 року під гаслом «Молодь за мир, проти агресії й війни». Як розповів Михайло Згуровський, у ньому братимуть участь кафедри ЮНЕСКО з усього світу, які мають серед своїх програмних напрямів діяльності боротьбу за мир.

Світлана ГАЛАТА, Дмитро ШУЛІКІН