uk

Українська наука вистояла – попри важкі часи і випробування

Про це йтиметься на звітній сесії Загальних зборів НАН України

… На сайті академії було заздалегідь оприлюднено Звіт про діяльність НАН України у 2022 році. У ньому — майже 600 сторінок. Чотири великих розділи. І більш як половину текстової частини займають «Основні результати наукових досліджень». 344 сторінки. Результати досліджень від математики, інформатики, фізиці – до історії, філософії і мистецтвознавства… В такий момент, коли зібрано докупи інформацію (і то — тільки головне) з усіх інститутів і наукових центрів, розумієш, як багато наукових потічків вливаються в притоки й більші річки, щоб наповнити наш науковий Дніпро.

І це в рік надзвичайно важкий — коли бомби, снаряди й ракети летіли на Харків, Київ, Одесу, Суми, Миколаїв, Дніпро, Чернігів… Коли тисячі науковців і науковиць не могли продовжувати свої дослідження через те, що неможливо було добратися на роботу, або що їхні корпуси та обладнання були зруйновані чи пошкоджені. А ще десятки тисяч науковців були змушені переїхати в більш безпечні місця України, а також – за кордон.
Пригадаймо засідання Президії НАН України у березні 2022 року, коли вперше було детально розглянуто, що накоїв ворог з науковими об’єктами й інфраструктурою на нашій території, і як організовано роботу установ, організацій та підприємств Національної академії наук в умовах воєнного стану. Керівники відділень та голови регіональних наукових центрів розповідали про наукові інститути в зоні бойових дій, про знищені й пошкоджені приміщення й обладнання, про пожежі після обстрілів, про окуповані заповідники й дендропарки. А також про героїзм працівників, які рятували й ховали обладнання, про бухгалтерів, які з ризиком для життя «закривали лютий» і видавали людям зарплату.

Наша газета не могла тоді виходити друком: призупинила роботу типографія, що була не в Києві, система розповсюдження не могла доставити друковану продукцію по всій Україні, і тоді ми активно перемикнулися на сторінку у фейсбуці й на сайт. Розповідей про стан справ у наукових установах відділень і регіонів нам вистачило на кілька подач. Але водночас були названі адреси й люди, до яких можна було безпосередньо звернутися, щоб з перших вуст почути й потім розповісти про їхнє життя і привернути увагу до проблем. Так читачі «Світу» познайомилися з Інститутом надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля, корпуси та лабораторії якого зазнали ракетного удару, з Інститутом радіофізики і електроніки ім. О.Я. Усикова, з лабораторіями Інституту проблем безпеки атомних електростанцій після втечі російських загарбників з Чорнобильської зони, Харківським фізико-технічним інститутом, багатьом інститутам і університетам.

Гортаючи підшивку, розумієш, що газета, нехай і фрагментарно, але досить-таки яскраво ілюструвала рік, який прожили ми всі, і в якому вистояла українська наука — попри важкі часи й проблеми, попри випробування, які чекають на неї попереду, про що однозначно йтиметься на сесіях відділень і Загальних зборів. Вистояла і внесла свій вагомий вклад у майбутню перемогу.

Лариса ОСТРОЛУЦЬКА