uk

Вишивана Україна в жовто-блакитній Швеції

Що таке українська вишиванка і що вона означає для нас, українців, розкиданих по світах, сьогодні дізнавалася Уппсала. Хоч в Україні День вишиванки завжди був робочим днем (тим паче під час воєнного стану), у протестантській Швеції він став вихідним, адже збігся із Kristi himmelsfärdsdag — Вознесінням Христовим, який у шведському календарі традиційно червоний.

Свято, ініційоване науковицею Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України Оксаною Дударко (розповідь про неї читайте на сторінці «Газета «Світ» https://bit.ly/3IlCjy0), яка ось вже понад рік працює у Шведському сільськогосподарському університеті (SLU) та організовує чимало культурних заходів, на яких знайомить шведів з українськими звичаями й традиціями, зібрало чимало українців та шведів.

Бажання взяти участь у відзначенні Дня вишиванки виявили не тільки мешканці Уппсали. Зі своїми виступами та, звісно, у вишиванках, приїхали також українці зі Стокгольма. У програмі свята були FASHION SHOW з розповіддю про український національний одяг та святкові традиції, майстер-класи для дітей, концерт з участю як українців, так і шведів, виставка-продаж українських сувенірів, лотерея, фотосесія, ігри та розваги для всіх. Традиційно кошти, зароблені під час свята, будуть відправлені в Україну на закупівлю медичних рюкзаків.

Ірина НІКОЛАЙЧУК,

Уппсала, Швеція