uk

Тематичний семінар для бібліотекарів «Відкрита наука та репозитарій наукових текстів Національної академії наук України»

До семінару долучилися близько 100 учасників з усіх куточків України. Вступне слово виголосила завідувачка відділу науково-методичної роботи Інституту бібліотекознавства Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського кандидатка наук із соціальних комунікацій Олена Сокур. Вона підкреслила: «У ці травневі дні українці традиційно відзначають День науки, свято, яке вшановує знання і досягнення людства у сфері науки,  і це – чудова нагода подякувати всім ученим, учителям, дослідникам за їхню невтомну працю на благо людства. Цей день – також нагадування про важливість державної підтримки наукових досліджень і освіти, невід’ємною частиною яких є і праця бібліотекарів наукових бібліотек».

Змістовним був виступ директорки Інституту інформаційних технологій Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського докторки наук із соціальних комунікацій Катерини Лобузіної. Вона наголосила, що сучасне розуміння електронної дослідницької інфраструктури тісно пов’язане з поняттям відкритої науки (Open Science). Ініціатива відкритого доступу була підтримана в усьому світі для наукових творів, виконаних за державний кошт, доступ до яких не обмежений фінансовими зобов’язаннями. Нині використовуються різні видавничі моделі доступу до наукової інформації:

1) відкритий доступ до повного тексту видання;

2) ембарго на публікацію повного тексту від шести місяців до двох років;

3) депозитарне зберігання з анотованим бібліографічним описом без доступу до повного тексту.

Доповідачка докладно зупинилася на причинах започаткування репозитарію Національної академії наук України, однією з яких є, зокрема, забезпечення відкритого доступу до результатів наукової діяльності НАН України.Під час семінару Катерина Лобузіна детально охарактеризувала репозитарій у складі бібліотечного порталу НАН України – Lib NAS UA.

Вона презентувала Національний план щодо відкритої науки та Науково-технічний проєкт створення інфраструктури відкритої науки у НАН України (OPENS).

Особливе зацікавлення аудиторії викликав досвід розбудови польського цифрового проєкту «Полоніка» Національної бібліотеки Польщі.

Жваве обговорення стало свідченням значної зацікавленості практиків бібліотечної справи України в обраній темі зустрічі.

Читайте також: