uk

У Національному музеї історії України відкрилася виставка «ЕНЕЇДА 225»

26 травня в Національному музеї історії України відкрилася виставка «ЕНЕЇДА 225», присвячена твору Івана Котляревського.

Проєкт приурочено до 225-ї річниці публікації поеми.

“Історія з «Енеїдою» – це історія про здатність українців виживати в найскладніших життєвих обставинах, зберігати мову, культуру, ідентичність. Буквально – відроджуватись з попелу, – написав історик Ярослав Файзулін. – «Енеїда» побачила світ в той час, коли, здавалося б, України не існує, залишилася в далекому героїчному минулому. Ще в 1764 році Катерина II ліквідувала українську державність у формі Гетьманщини, 1775-го – була ліквідована Запорізька Січ. Українські землі стали Малоросійською губернією, українці поступово асимілювалися.

І раптом в 1798 році в столиці імперії виходить «Енеїда» в якій Еней разом із козацьким військом шукає місця для заснування майбутньої «імперії», в якій відтворені різні сторони життя українського суспільства, яскраві елементи української культури (яких не має будь-яка інша), українські імена і назви міст”.

“Енеїда” – перша книга, написана розмовною народною українською мовою. Вона справила надзвичайний вплив на розвиток українського національного руху та національної культури.

На виставці можна побачити першу «Енеїду» 1798 року та інші раритетні видання творів Івана Котляревського, костюми з вистав, посуд сучасників письменника, документи та фото пов’язаних з урочистим встановленням пам’ятника Котлявському 1903 року.

Одним із найважливіших експонатів виставки є «Лексікон славеноросскій и имен толкованіє» Памва Беринди 1627 року, який свідчить про існування української народної мови до появи поеми Котляревського.

Читайте також: