uk

Європейське фізичне товариство підтримує Україну

Як повідомляє Секретаріат Українського фізичного товариства, у португальському місті Порту 26-27 травня відбулася чергова сесія Ради Європейського фізичного товариства, яке об’єднує нині 42 національні товариства країн континенту (серед них – і засноване в 1990 р. Українське фізичне товариство), та близько 3200 визначних індивідуальних членів. На порядку денному сесії, окрім звіту президента ЄФТ Лука Берже, який завершує нині свою каденцію, виборів нового керівництва, обговорення різних аспектів розвитку фізики та її популяризації, значилося й українське питання. Українську фізичну громаду на цій сесії представляли (в режимі он-лайн) віце-президент УФТ проф. Михайло Білоголовський і член Координаційної ради УФТ, президент Товариства в 2013-2016 рр. проф. Максим Стріха.

Українські представники поінформували присутніх про ситуацію в Україні, яка веде героїчну боротьбу проти російської агресії. Зокрема розповіли про людські та інфраструктурні втрати, яких зазнала українська фізика. На слайдах презентації було показано фотографії загиблих учених, зруйновані російськими варварами споруди та наукове устаткування. Водночас наголошено: попри весь трагізм ситуації, навіть під постійними ракетними обстрілами українські фізики і далі працюють у лабораторіях і читають лекції студентам (нині здебільшого дистанційно).

Представники УФТ (один із яких, М.Білоголовський, сам був змушений 2014 року залишити окупований росіянами рідний Донецьк) подякували європейським колегам за постійну підтримку. Зокрема згадали Італійське фізичне товариство, яке в 2015 р. допомогло фізфаку ДонНУ ім. Василя Стуса у Вінниці облаштувати сучасний комп’ютерний клас, і тоді ж – поїздки молодих українських фізиків – вимушених переселенців – для участі в щорічних конференціях Німецького фізичного товариства, і багато інших добрих справ.

Але з початком повномасштабного вторгнення росії, наголосили українські фізики, проблем незмірно побільшало. Якщо торік європейська наукова спільнота опікувалася переважно українськими науковцями, які вимушено опинилися в країнах ЄС, то сьогодні головний акцент повинен зміститися до підтримки тих українських науковців, які ведуть дослідження і викладають фізику в самій Україні.

Рада ЄФТ підтримала українських представників. Вирішено створити спільну робочу групу, яка розробить перелік конкретних акцій під егідою ЄФТ і УФТ, спрямованих на підтримку українських фізиків. Окремо рада ЄФТ наголосила на подальшій відданості ухваленому ще в лютому минулого року рішенню про припинення будь-яких зв’язків із російськими фізиками, які залишаються інтегральною частиною військової та пропагандистської машини держави-агресора.