uk

Президент Естонії завітав до Київської політехніки

З великим зацікавленням студенти та викладачі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» прийшли на зустріч з Аларом Карісом — естонським молекулярним генетиком, ученим, свого часу – ректором Естонського університету природничих наук та Тартуського університету. Шостим президентом Естонії Алар Каріс став з 11 жовтня 2021 року.

У своїй 20-хвилинній промові він розповів, чому вважає Естонію одним з лідерів ЄС, за що поважає і готовий підтримувати Україну, ну й про роль і місце росії у сьогоденні та історії не забув згадати. Справді, в Естонії є чому повчитися: одні з найсприятливіших умов для ведення бізнесу; вибори через Інтернет (що для України це ще недоступно); високий рівень життя попри величезний відтік населення як трудових мігрантів до інших країн ЄС. Україні теж доведеться думати, як підняти економіку в умовах неймовірної демографічної кризи, яка нас очікує після перемоги, і досвід естонців нам буде дуже цікавий.

Зала офіційних зустрічей була вщерть заповнена бажаючими побачити та послухати гостя. Які тільки запитання не ставили йому студенти: від наївних — «коли і чому Ви вирішили стати президентом» до «які перспективи співробітництва України та Естонії у сфері високих технологій». Українці дякувати лідеру цієї невеликої за розмірами території, але не серця і відваги, країни, за підтримку й допомогу в боротьбі з російськими агресорами – як у військових справах, так і в дипломатичних.

Оскільки Естонія є парламентською республікою, повноваження президента значною мірою обмежені, він не входить до системи виконавчої влади і виконує головним чином представницькі і різні формально юридичні функції.

Однак візит урядовця такого рівня – визнання того, що КПІ має і вагомі здобутки, і міцні контакти з колегами з Естонії. Зокрема, Київська політехніка та Тартуський технологічний університет реалізували за останні 20 років сім спільних проєктів у межах європейських наукових та освітніх програм. А також співпрацюють за чотирма двосторонніми угодами, зокрема, щодо обміну студентами.

Олег ЛИСТОПАД

На фото автора: Під час зустрічі

Алар Каріс та ректор КПІ Михайло Згуровський обмінюються символічними подарунками

Читайте також: