uk

Престижну міжнародну наукову премію Шао в галузі математики присуджено члену-кореспонденту НАН України 

Щорічну міжнародну наукову премію Шао в галузі математики у 2023 році за внесок у математичну фізику, арифметичну геометрію, диференціальну геометрію та геометрію Келлера присуджено професору математики Чикагського університету (США) члену-кореспонденту НАН України Володимиру Дрінфельду та директору Центру математичних наук Яу університету Цінхуа (Пекін, КНР) Шінг-Тунг Яу.

Наукова премія Шао в галузі математики вперше присуджується вихідцю з України, інформує пресслужба НАНУ.

Володимир Дрінфельд працював у Математичному відділенні Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України з 1981 до 1998 року. Членом-кореспондентом НАН України обраний у 1992 році. З 1998 року працює в Чикагськомууніверситеті. Нагороджений Медаллю Філдса у 1990 році, яка є найпрестижнішою відзнакою в математиці та надається молодим математикам, а також Премією Вольфа у 2018 році, яка є третьою найпрестижнішою міжнародною академічною нагородою з математики після Абелівської премії та медалі Філдса. Він член Американської академії наук, член Американської академії наук і мистецтв, іноземний член Французької Академії наук.Подробиці про лауреатів премії Шао

Довідково: Премія Шао присуджується прижиттєво за відкриття і досягнення у галузі астрономії, наук про життя і медицини (спільна категорія) і математики, при цьому пріоритет надається ученим, які є активними у відповідній галузі знань і мають нещодавні досягнення. Кандидати на премію номінуються у вересні-листопаді попереднього року запрошеними експертами у відповідних галузях наук. Лауреати премії оголошуються влітку, а церемонія нагородження проходить ранньою осінню поточного року, під час якої лауреати отримують медаль і сертифікат про нагородження.

Читайте також: