uk

Російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської ГЕС

Оперативне командування «Південь» повідомило, що російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін підтвердив цю інформацію.

Голова ОВА зазначив, що в даний момент уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Він повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

Критичного рівня вода досягне через 5 годин.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі. Нацгвардійці та бійці ДСНС почали евакуацію людей з потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково міста Херсон – острів Корабел.

Якими можуть бути наслідки підриву греблі?

Вчений Михайло Русін написав на своїй фейсбук-сторінці, що підрив греблі може привести до зникнення 70 відсотків популяції мишівки Нордмана.

Ми запитали у пана Михайла, які ще види опинилися під загрозою зникнення.

“Після підриву Каховської греблі під загрозою зникнення опинилися 70 відсотків популяції мишівки Нордмана, 50 відсотків популяції сліпака піщаного (ендемік Нижньодніпровських пісків) та понад 70 відсотків ємуранчика Фальцфейна (ендемічний підвид Херсонщини)”, – відповів учений.

Термін “ендемік” означає, що тваринка мешкає тільки тут, і ніде більше.

Підрив греблі вплине і на водопостачання регіону.

Як пояснив українській службі Бі-Бі-Сі директор інституту водних проблем і меліорації НАН України Михайло Яцюк, від рівня води у водосховищі залежить питне водопостачання регіону .

Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то питні водозабори не працюватимуть і населення не отримає питну воду.

До рівня води у Каховському водосховищі прив’язаний і Північнокримський канал. Якщо вода не надходитиме, південь Херсонщини та анексований росією Крим води не отримають.

Також водою Каховського водосховища охолоджують реактори Запорізької атомної станції. Якщо її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, виникне загроза ядерної аварії.

Нагадаємо, що в історії України вже була подібна трагедія. 18 серпня 1941 року радянська влада підірвала греблю ДніпроГЕСу. Зробили це, щоби зупинити наступ німецьких військ.

У результаті підриву в греблі утворилася пробоїна у понад 150 метрів, а потік води, заввишки 30 метрів змивав усе на своєму шляху. За деякими підрахунками, тоді було затоплено декілька десятків сіл у Хортинських плавнях, загинули тисячі людей.