uk

ПОРА ПРОГРАМУВАТИ ВІДРОДЖЕННЯ ЖИТТЄВОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ


Про те, як живуть і працюють інститути Відділення економіки НАН України в період воєнних дій, розповіла академік-секретар Відділення Елла ЛІБАНОВА.

Вона нагадала, що до складу Відділення економіки входить 9 наукових установ, дві з яких розташовані в Західному регіоні: це Державна установа «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього» у Львові та Закарпатський регіональний Центр соціально-економічних і гуманітарних досліджень. Обидві ці установи працюють в штатному режимі.

В інших регіонах інститути відділення працюють так, як диктують їм це умови воєнного часу. Одеський Інститут ринку і економіко-екологічних досліджень НАН України перевів більшість співробітників на дистанційну роботу. Інших – відправили у відпустку. Технічний та допоміжний персонал здійснює обслуговування приміщень, налагоджено охорону. Керівництво та завідувачі наукових підрозділів, провідні співробітники перебувають на роботі в режимі чергування. Приблизно в такому ж режимі працюють чотири київських інститути та два донецьких, розташованих у Києві.

У Харкові є Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку. Там ситуація значно гірша. Інститут орендує приміщення у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця. І вже з перших днів активних бойових дій їм обмежили доступ до приміщення установи. Виникли проблеми з бухгалтерськими документами, з доступом, ключами, печаткою… І все ж, і зарплату, і аванс було нараховано та виплачено.

«Ми говорили на засіданні Президії про необхідність зміни тематики досліджень відповідно до вимог часу, – заявила Елла Марленівна. – Інституту економіки це стосується чи не найбільше. Ми почали вже цю роботу. Значна частина планів відкоригована. Налагоджено співпрацю з законодавчими та виконавчими органами влади, підтримуємо тісні стосунки з міжнародними установами, закордонними університетами та науково-дослідними інститутами. На секції суспільних та гуманітарних наук затверджено програми, які ми пропонували відкрити нинішнього року. Але тепер є необхідність їх змінити. Пропонуємо як тему: «Повоєнне відродження життєвого простору України». Другою може бути програма: «Поствоєнні чинники соціоекологічної резилієнтності України».

Академік Лібанова підкреслила, що програми необхідно відкривати якомога раніше, адже вони саме такі, яких потребує і влада, і громадяни країни.

«Я сподіваюся, що війна незабаром скінчиться (ми здобудемо перемогу!), тому маємо до цього підготуватися». І ще, на думку Елли Марленівни, необхідно спростити процедуру відкриття програм і проєктів, як спрощується багато бюрократичних процедур у державі.

Підготувала Лариса ОСТРОЛУЦЬКА