uk

Науково-популярна лекція «Хімічна зброя нервово-паралітичної дії»

14 вересня 2022 року в Київському Будинку вчених НАН України доцент кафедри біомедицини та нейронаук Київського академічного університету, науковий співробітник відділу нервово-м’язової фізіології Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України кандидат біологічних наук Олексій Болдирєв прочитає лекцію «Хімічна зброя нервово-паралітичної дії» (у межах лекторію «Дійсна наука») і розповість про синапс як інструмент мозку й жертву війни.

Про тему лекції

Коли кажуть про аналіз інформації в мозку, майже завжди все впирається у процеси, що відбуваються у щілині між двома нервовими клітинами. Це місце називають синапсом, воно дуже маленьке, але наповнене різноманітними надзвичайно важливими молекулами. Тут електричний сигнал однієї нервової клітини викликає виділення малих молекул – нейромедіаторів, які, своєю чергою, викликають появу електричного сигналу в наступній клітині. Синапси необхідні не тільки для спілкування нейронів, а й для стимуляції роботи м’язів. Найкраща функція деяких синапсів може захистити нас від небезпеки, а може – довести до божевілля. Рослини, гриби й мікроорганізми за мільйони років еволюції та військова промисловість за попереднє століття створили чимало отрут, що атакують різні елементи синапсів. Спробуємо розібратись, як захиститися від цих атак.

Реєстрація

Більшість коштів від оплати лекції організатори спрямують у благодійний фонд, що допомагає українським військовим і цивільним.

Початок – о 18:00 (орієнтовна тривалість – 2 години).

Читайте також: