uk

Через російську агресію Україна втратила майже всі вітрові потужності – REN21

В Україні через повномасштабне вторгнення росії виведено з експлуатації 90% потужностей вітрових та 30% сонячних електростанцій.

Про це йдеться у новому звіті REN21, дослідницького центру відновлюваної енергетики і Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН), повідомляє Bloomberg.  

В дослідженні розглянули стан відновлюваної енергетики в Центральній Азії, на Кавказі та в Південно-Східній і Східній Європі, зокрема росії, Україні, Албанії та Казахстані.  В звіті відзначили, що серед 17 країн регіону Україна досягла найбільших успіхів у сонячній та вітровій енергетиці.

Так протягом 2017-2021 років було встановлено 8,3 ГВт нових потужностей, а у всьому досліджуваному регіоні – 21 ГВт. Через повномасштабне вторгнення постраждала чверть загальної потужності вітру регіону та п’ята частина сонячної енергії.

“Хоча війна заважає зростанню в короткостроковій перспективі, вона також підкреслила потенціал внутрішнього сонячного та вітрового виробництва для забезпечення енергетичної незалежності”, – йдеться в матеріалі.

Рана Адіб, виконавчий директор REN21, зазначив, що таке зростання відновлюваної енергетики в регіоні до 2021 року зумовлювалося в основному сприятливою політикою та падінням вартості технологій відновлюваної енергії.

Однак наразі енергетична безпека в пріорітеті. У звіті також зазначили, що регіон відстає у покращенні енергоефективності будівель і розширенні варіантів екологічно чистого транспорту.

Станом на 2020 рік в Україні була найвища частка електротранспорту серед блоку – 2,5%.

“Російське вторгнення в Україну та його побічний вплив на сусідні країни підриває виробництво відновлюваної енергії в короткостроковій перспективі, — сказав Адіб. – Водночас, це пролило нове світло на переваги швидкого енергетичного переходу та могло призвести до сплеску відновлюваних джерел енергії в регіоні”. 

Читайте також: