uk

Грудень під знаком Григорія Сковороди

В Україні на державному рівні відзначають 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

А народився він 3 грудня, Тобто День народження його – сьогодні! І хоч війна росії проти України не дала змоги виконати все задумане в Рік Сковороди, кожний день грудня у культурному вимірі пройде точно під знаком видатного українського філософа, мислителя і просвітника.

Міжнародна наукова конференція «Сковорода і світ», присвячена 300-річчю Григорія Сковороди, відбулася 1 грудня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. У ній взяли участь представники 15 університетів та наукових установ України та світу.

Пленарне засідання відкрив директор Навчально-наукового інституту філології Григорій Семенюк, який сказав, що хоч і минуло три століття, а ми й досі читаємо і пізнаємо Сковороду, щоразу по-новому трактуючи його настанови та притчі.

«Грандіозний патріотизм, не позірний, а практичний — це Сковорода», — підкреслив директор ННІ.

З науковими доповідями на конференції виступила професорка Варшавського університету Валентина Соболь, яка ознайомила з перекладами творів Сковороди польською мовою. Про спадок філософа в контексті формування цінностей новітньої доктрини говорив народний депутат кількох скликань Микола Томенко. Світ «символічного суголосся» Сковороди розкрив у своїй доповіді професор філософського факультету Тарас Кононенко. Професорка Харківського університету Наталія Левченко розповіла про біблійні маркери у творчості філософа. А професорка ННІ філології Лідія Гнатюк — про мовний феномен Григорія Сковороди як явище української духовної спадщини. Продовження розмови відбулося на секційних засіданнях.

За інформацією КНУ

І наостанок – кілька думок Григорія Савича. Який же він все-таки сучасний!

“Неправда гнобить і протидіє, але тим дужче бажання боротися з нею”

“Хіба не любов усе єднає, будує, творить, подібно до того, як ворожість руйнує?”

“Не досить, щоб сяяло світло денного сонця, коли світло голови твоєї затьмарене”.