uk

Відбувся XXVI Всеукраїнський з’їзд кардіохірургів

30 вересня-1 жовтня відбувся XXVI Всеукраїнський з’їзд кардіохірургів, організаторами якого виступили: Асоціація серцево-судинних хірургів України” та ДУ “Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України” на чолі з віцепрезидентом НАМН України, академіком НАМН України, директором ДУ “Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України” Василем Лазоришинцем.

Як повідомляється, цей науково-практичний захід — вже традиційно головна подія галузі, що об’єднує кардіохірургів усіх кардіохірургічних центрів України, та їх закордонних колег. Всеукраїнський з’їзд кардіохірургів дає можливість ознайомитись із новими науковими ідеями, вітчизняними та зарубіжними інноваціями, перейняти досвід у найкращих представників галузі, підвести підсумки та намітити плани щодо розвитку галузі країни.

На жаль, пандемія внесла свої корективи – і минулого року щорічна зустріч кардіохірургів не відбулася. Тому програма цього року була надзвичайно насичена. Аби надати можливість усім бажаючим відвідати захід, З’їзд проходив у гібридному форматі, що дозволило прийняти участь у з’їзді понад 3 тисячам фахівців.

За 2 дні було розглянуто та обговорено цілий ряд важливих питань галузі:

  • серцева недостатність та COVID-19;
  • трансплантація;
  • мініінвазивна кардіохірургія;
  • акушерська кардіологія та кардіохірургія;
  • вроджені вади серця;
  • актуальні питання хірургії ішемічної хвороби серця, аорти, набутих вад серця;
  • інфекційний ендокардит.

На відкриття з’їзду завіталиМіністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва, президент НАМН України, академік НАН та НАМН України Віталій Цимбалюк, віцепрезидент НАМН України, академік НАМН України, директор ДУ “ННЦ “Інститут кардіології ім.Д.М. Стражеска НАМН України” Володимир Коваленко, віцепрезидент НАМН України, академік НАМН України Ігор Лурін.

Під час XXVI Всеукраїнського з’їзду кардіохірургів говорили з керівниками галузі про результати, проблеми та перспективи розвитку медичної галузі в цілому та кардіохірургії зокрема. Наприклад, серед проблем, які існують у галузі кардіохірургії: занизькі тарифи НСЗУ на спеціалізовану допомогу при серцево-судинних захворюваннях, потреби та вимоги до виробів медичного призначення, що закуповуються централізовано.

Водночас галузь кардіохірургії значно зробила крок вперед за багатьма напрямами. Українські кардіохірурги в регіонах почали проводити найсучасніші, найскладніші операції, а в Полтаві та Миколаєві в цьому році вперше виконали операції на відкритому серці. Знаковим є те, що після майже 15-ти річної перерви, в Україні почали робити операції з трансплантації серця.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко запевнив учасників з’їзду, що тарифи на медичні послуги наступного року будуть збільшені. В тому числі і на допомогу при серцево-судинних захворюваннях. На придбання нового обладнання у проєкті бюджету закладено понад 3,1 млрд грн.

Ми переконані, що плідні дискусії учасників заходу стануть рушійною силою для нових звершень і наукових відкриттів, спрямованих на досягнення нашої спільної мети – зменшення гостроти проблеми серцево-судинних захворювань в Україні та поліпшення якості життя пацієнтів.

Інформація надана ДУ “Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України”.