uk

Європейці, полиште ілюзії. Це звичайний нацизм – Український інститут національної пам’яті

російська федерація безпричинно і неспровоковано розв’язала в Україні найбільшу війну в Європі з часів Другої світової.Масштаб руйнувань, напливу біженців та глибина страждань цивільного населення зараз в Україні та під час Другої світової війни загалом співставні.

Як і дуже подібними є дії диктаторів-агресорів, що розв’язали ці війни, та режимів, які вони створили.Дивіться самі. Обоє, і Гітлер, і путін, цинічно брехали, що хочуть миру, обіцяли не починати війну, обоє дуже «переймалися» долею населення в сусідніх державах, яке нібито зазнає переслідування.Обоє обіцяли не застосовувати військову силу проти цивільних. І, звичайно, збрехали, розпочавши війну на знищення.Обоє створили якийсь свій уявний світ, в якому їхні народи/раси мали зайняти становище гегемона, хотіли відродити минулу велич та використовували для цього найгрубішу, наймерзеннішу, найбезчеснішу пропаганду.

Схожа й риторика. Якщо Гітлер, наприклад, «вирішував» єврейське питання, то путін сьогодні «вирішує» українське питання. І рецепт у них один – фізичне знищення. Гітлер винищував усіх європейських євреїв. А путін відверто заявляє, що хоче знищити так званих «українських нацистів». Яких насправді немає і бути не може в демократичній Україні, але міф про яких наскрізь брехлива російська пропаганда вбила у мізки росіян за більш ніж двадцять років правління кремлівського «фюрера».

Насправді проголошена путіним так звана «денацифікація» українців – той же тип збоченої риторики, яку застосовував Гітлер задля виправдання і реалізації політики Голокосту.А, оскільки, зараз всі українці у різний спосіб борються проти окупантів, то всі вони стають потенційними жертвами російського терору. Досвід винищення українців у москви багатий. Варто згадати лише Голодомор-геноцид 1932-1933 років, коли кумир путіна Сталін виморив голодом мільйони українців. А також жорстокі політичні репресії, коли московська комуністична влада розстріляла, замордувала в тюрмах і таборах, депортувала у Сибір мільйони українців.

Історія Другої світової війни навчила народи Європи, що з нацизмом не можна було примиритися. Бо зі злом не можна домовитися, а лише викорчувати його з корінням. путінський режим повторює шлях гітлерівського. Більш того, він уже де-факто набув майже всіх ознак нацистського. А деякими своїми діями навіть «перевершив» третій рейх.Відтак, всі нації, усі люди, які вважають себе просто цивілізованими, зобов’язані діяти. І це не лише морально, а й раціонально, бо такі режими, як гітлерівський чи путінський, не зупиняються на півдорозі. Вони хочуть все більшого і більшого, і вже не здатні зупинитися.

Якщо якимось чином путіну вдасться захопити Україну, він обов’язково піде далі.російські пропагандисти вже марять Польщею, країнами Балтії, дехто договорився до «денацифікації» Німеччини. Зауважте, перебуваючи всі до одного на службі у кремля, вони не від себе говорять. Вони насправді озвучують його плани.

Єдиний спосіб для вільних націй зупинити російських неонацистів – активно і консолідовано протистояти їм – у небі, на полях та у містах України, дипломатично та економічно. І робити це необхідно не завтра, післязавтра чи через місяць, а уже сьогодні. Бо кожен день зволікання лише збільшуватиме ціну, яку усім європейцям доведеться заплатити.

Український інститут національної пам’яті