uk

Зловісна сила, яка поставила світ на межу ядерної катастрофи

«росія перетворилася на сліпу і зловісну силу, яка, зруйнувавши систему європейської та світової безпеки й ігноруючи всі міжнародні конвенції та режими, захопила цивільні ядерні об’єкти України й поставила світ на межу ядерної катастрофи», — сказав, виступаючи онлайн на тему «Ядерний тероризм і шантаж рф — загроза міжнародній безпеці» відомий письменник, громадський діяч, дипломат і перший міністр охорони навколишнього середовища незалежної України Юрій ЩЕРБАК.

«Ядерний тероризм — це застосування або загроза застосування ядерної зброї чи радіоактивних матеріалів для досягнення агресивних військово-політичних цілей і залякування супротивника, — нагадав Юрій Щербак учасникам форуму і підкреслив, що «загроза застосування ядерної зброї у міжнародному праві однозначно прирівнюється до ядерного тероризму і вважається тяжким кримінальним злочином».

За кількістю ядерних погроз, що прозвучали з москви за роки війни, продовжив Юрій Щербак, фашистська путінська кліка перевершила всіх попередників і тільки за це має сидіти на лавах підсудних нового Нюрнберзького процесу.

Він розповів, що, як голова підкомітету з ядерної енергетики та екології Верховної Ради СРСР, у 1989–1991 роках брав участь у розслідуванні обставин катастрофи на Чорнобильській АЕС, аварій на радянських ядерних об’єктах на Уралі, у закритті Семипалатинського ядерного полігону в Казахстані. «І вже тоді у ході численних зустрічей з російськими політиками, військовими, вченими-ядерниками, зрозумів, що ядерна зброя стала для росіян культом поклоніння, чимось на зразок язичницького божества, невіддільною частиною «побєдобєсія», бундючного переконання у праві росії диктувати світові свої умови, нав’язувати народам шовіністичну владу «русского міра».

Як підписантка Будапештського меморандуму 1994 року, росія присягала, що ніяка зброя ніколи не буде застосована проти України, каже Юрій Щербак. А що в реальності? Зламавши усі обіцянки, рф почала розбійницьку, нічим не спровоковану агресію проти України. Ядерна країна проти без’ядерної. росію засуджує більшість країн світу, але це не заважає їй вбивати українців і знищувати економіку та цивільні об’єкти нашої країни.

«У лютому 2022 року російські війська окупували зону відчуження Чорнобильської АЕС разом з об’єктом «Укриття» і двома сховищами відпрацьованого ядерного пального, вчинивши низку злочинів, які створили загрозу поширення радіоактивних матеріалів далеко за межі зони.

У березні 2022 року російські окупанти захопили найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, енергетичне серце України, яка виробляла 25 % електроенергії…

У березні 2022 року росія обстріляла харківську дослідницьку установку «Джерело нейтронів», зруйнувавши електропідстанцію та системи охолодження. У тому ж 2022-му російські крилаті ракети критично низько пролетіли над Південноукраїнською АЕС, створивши загрозу ядерної катастрофи».

Терористичні дії росії викликали рішучі протести з боку України, її наукових організацій, зазначає Юрій Щербак, але натомість зустріли пасивну реакцію МАГАТЕ та ООН, які продемонстрували своє повне безсилля перед знавіснілим агресором.

Юрій Щербак запропонував Міжнародному форуму звернутися до міжнародних організацій і світової громадськості з закликом визнати росію ядерним терористом, засудити російські погрози застосування ядерної зброї як тяжкий злочин проти миру, що може призвести до загибелі цивілізації на Землі. А також закликати країни «Великої сімки» створити миротворчий контингент для деокупації та охорони українських ядерних об’єктів, захоплених російськими військами. І останнє: провести 6 серпня 2024 року — в день атомного бомбардування Хіросіми — широкі акції протесту проти ядерного тероризму росії.

Записала Лариса ОСТРОЛУЦЬКА

Читайте також: