uk

У Києві відбувся форум «Освітній компас на українське майбутнє для молоді з тимчасово окупованих територій»

Потужний захід присвятили питанням вступу до українських закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (ТОТ). Головною метою заходу було налагодження чіткої координації дій, спрямованих на підтримку здобуття якісної освіти молоддю з тимчасово окупованих територій.

Як повідомляється, у заході взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Віцепрем’єр-міністерка України ‒ Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький, представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна, постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, генеральний директор фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, ректори і керівники освітніх центрів ЗВО України. НМУ імені О.О. Богомольця на заході представляли перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, заступник голови приймальної комісії, професор Олександр Науменко і керівник освітнього центру «Крим-Україна», «Донбас-Україна», заступник відповідального секретаря Приймальної комісії, доцент Юрій Марущенко.

Учасники форуму зосередилися на питаннях вступу молоді з тимчасово окупованих територій до українських закладів вищої освіти. Було презентовано аналітичні звіти за результатами проведеного опитування студентів із тимчасово окупованих територій та виконаних моніторингових візитів до освітніх центрів.

Що важливо, у процесі панельних дискусій учасники форуму обговорили питання удосконалення процедури вступу до закладів вищої освіти для осіб із ТОТ, а також основні проблеми, які виникають у процесі роботи зі вступниками. Дмитро Лубінець виступив з ініціативою створити державну програму щодо підтримки молоді з тимчасово окупованих територій.

У панельній дискусії, присвяченій проблемним питанням, що виникли під час роботи зі вступниками з тимчасово окупованих територій, виступив перший проректор нашого Університету Олександр Науменко. У доповіді він наголосив на основних проблемних питаннях, з якими стикаються абітурієнти з ТОТ, зазначив, що наш НМУ імені О.О. Богомольця доброзичливо ставиться до абітурієнтів з тимчасово окупованих територій та підтримує їх, як на етапі вступу, так і під час навчання.

Нагадаємо, що з 1 червня до 30 вересня Освітній центр «Крим-Україна», «Донбас-Україна» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця прийматиме документи від вступників із тимчасово окупованих територій. Зокрема, працівники центру реєструватимуть пільги в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО), надаватимуть інформаційну підтримку щодо особливостей вступної кампанії, фахову консультативну допомогу. Вступати через такий центр можуть особи, які мають український документ про освіту, так і ті, хто не має українського документу про освіту; проходили НМТ (2024, 2023, 2022 рік) та/або ЗНО (2021 рік), або не проходили. Документи про освіту, отримані на тимчасово окупованих російською федерацією території України не визнаються.

Читайте також: