uk

Харківський хімічний семінар запрошує на чергову лекцію (Анонс)

28 травня 2024 року об 11:00 за київським часом відбудеться чергова онлайн-лекція Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України.

ЛекторПроф. Девід Боніфаці (Prof. Davide Bonifazi), професор кафедри органічної хімії Віденського університету, із відзнакою закінчив Пармський університет (Італія). Захистив дисертацію в Швейцарській вищій технічній школі у Цюріху під керівництвом професора Франсуа Дідріха. Під час навчання в аспірантурі він проходив стажування в Інституті Вейцмана (Ізраїль). Після цього працював як постдок, спочатку у Цюріху в Швейцарії, а потім в Університеті Трієста в Італії під керівництвом професора Мауріціо Прато. Його дослідження зосереджені на дизайні та розробці синтетичних стратегій для отримання органічних молекулярних структур, які завдяки їх особливим фізичним та структурним властивостям сприяють появі важливих функцій для застосування  у міждисциплінарних галузях на межі органічної хімії, фізики, матеріалознавства та біології. Поточні теми включають чотири дослідницькі напрямки: супрамолекулярна органічна нанохімія; передові матеріали на основі вуглецевих наноструктур; багатофункціональні фотоактивні π-спряжені архітектури; супрамолекулярна хімія, що взаємодіє з функціями клітини.

Тема доповіді: Введення гетероатомів у π-спряжені остови («Lodging heteroatoms in π-conjugated scaffoldings»). Молекулярні графеноїди з їх регульованими HOMO-LUMO забороненими зонами є одними з найперспективніших хромофорів для створення фотокаталізаторів, люмінофорів, біомаркерів, оптичних та електронних пристроїв на основі органічних сполук. Серед різних підходів до функціоналізації, цілеспрямоване заміщення атомів вуглецю ізоструктурними елементами стає універсальною стратегією для контролю над оптоелектронними та самозбірними властивостями цих поліциклічних ароматичних вуглеводнів. У зв’язку з цим інтенсивно досліджуються структури, в яких окремі атоми карбону заміщені атомами бору, азоту та халькогену. У цій доповіді описуються результати робіт з раціонального синтезу гетероатомних π-спряжених сполук,= з особливим акцентом на бор-, азот- і халькогенвмісні каркаси. Будуть розглянуті різні синтетичні шляхи введення гетероатомів у поліциклічні ароматичні вуглеводні та висвітлено інтригуюче питання, чи можна передбачувано керувати їхніми оптоелектронними властивостями, і якщо так, то яким чином.

Zoom link
  • Meeting ID: 459 004 2894
  • Passcode: Ch24022022

Координатор заходу: член-кореспондент НАН України, професор Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua).

Мова семінару — англійська. Участь вільна, є можливість спілкування зі спікерами.

Коротко про захід. У квітні 2024 року виповнилося два роки відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. За два роки Харківський хімічний семінар став помітною подією серед науковців. Відбулося понад 45 лекцій, до яких  приєднались близько 10000 учасників (безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал). Курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П’єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх, Дан Шехтман, а також провідні вчені з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів, Канади і інших країн, зокрема Ерік Карейра, Філ Баран, Омар Ягхі, Юрій Гогоці, Олівер Каппе та багато інших.Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна знайти за посиланням.

Читайте також: