uk

Топ-6 не пов’язаних з війною причин, що сприяють незаконним рубкам

Незаконна вирубка лісів лише на Закарпатті збільшилась в обсягах удвічі між 2010 та 2016 роками. І з початком повномасштабного вторгнення ситуація з лісами України погіршилася. Про це повідомляють екологи з Української Природоохоронної Групи – UNCG.

За офіційною статистикою, через війну постраждали мільйони гектарів лісів, зокрема через незаконну вирубку на природоохоронних територіях, які окупувала росія. Утім, негативний вплив війни на біорізноманіття виходить далеко за межі лінії фронту.

1. У 2022-2023 рр. у рамках кампанії зі збільшення обсягів лісозаготівлі для підтримки економіки України уряд ініціював внесення численних змін до законодавства, спрямованих на усунення природоохоронних заборон на вирубку. ДП «Ліси України» не приховує планів збільшити лісозаготівлю і вживає для цього активних заходів, включно із будівництвом нових лісових доріг. І в 2022-2023 рр. ліси стало легше перетворити на територію під забудову, ведення сільськогосподарської діяльності чи для використання в інфраструктурних проєктах.

2. У 2022 році контроль за діяльністю лісівників значно послабився. До 2023 року діяв мораторій на перевірки Державної екологічної інспекції України. Зараз для проведення перевірок Держекоінспекція має мати дозвіл від Міндовкілля та природних ресурсів України і, в більшості випадків, Міністерство такі дозволи не видає. Отже, перевірки практично не проводяться і незаконні рубки проходять непоміченими.

3. Було призупинено і «сезон тиші» (законодавчу заборону на вирубку в період гніздування птахів), щоб «підвищити обороноздатність країни», зокрема й у тилових регіонах.

4. У лютому 2023 року уряд також тимчасово скасував обов’язок проводити біологічні дослідження перед розробкою планів лісовпорядкування. Відповідно до цих планів визначається дозволений для заготівлі обсяг деревини для певної ділянки лісу на наступні 10 років.

5. Публічна інформація про місця проведення рубок зараз недоступна. Зокрема в глибокому тилу, і це навряд чи пов’язано з обороноздатністю держави.

6. Ситуацію погіршує відсутність фізичного доступу до лісів. У 2022 і 2023 обласні адміністрації часто забороняли людям ходити до лісу, включно із областями на заході України. Це також ускладнює відстеження та боротьбу з незаконною вирубкою лісу.

Читайте також: