uk

ДЕКЛАРАЦІЯ Міжнародного форуму «Екологія і Мир»

Учасники Міжнародного Форуму “Екологія і Мир”, проведеного в Києві 15-16 травня 2024 року:
Усвідомлюючи важливість навколишнього середовища для існування людства, продовольчої та водної безпеки, збереження традицій та культури і забезпечення прав людини;
Визнаючи, що трагічним наслідком невиправданої російської агресії проти України є тисячі гектарів спалених лісів, забруднені та отруєні важкими металами ріки, озера та ґрунти, тисячі вбитих тварин і пошкоджені екосистеми, заміновані та окуповані території природно-заповідного фонду;
Зважаючи на безперервний шантаж ядерною катастрофою, до якого вдається Російська Федерація;
Підтримуючи зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на мінімізацію негативних наслідків російського вторгнення для навколишнього середовища, зокрема від мінування агресором більш як 170 тис. кв. км. території України;
Беручи до уваги офіційні дані Міністерства довкілля та природних ресурсів України про масштабну довгострокову шкоду навколишньому середовищу, констатують таке:

  1. Екологічна шкода, заподіяна російською агресією, відповідно до статті 8 (2. b. iv) Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду є військовим злочином.
  2. Екологічна шкода, заподіяна російською агресією, що спричинила фізичні й психологічні страждання населення порушених війною територій та змусила мільйони українців покинути власні домівки, є злочином проти людяності.
  3. Значні втрати, пошкодження та руйнування екосистем на окремих територіях України та в акваторії Чорного моря, що стали наслідком російської агресії, є злочином воєнного екоциду.
    У цьому зв’язку Учасники Міжнародного Форуму “Екологія і Мир”
    Закликають світове співтовариство, міжнародні мирозахисні організації, агенції з захисту довкілля та прав людини, громадянське суспільство країн світу:
    2
  4. Підтримати Українську Формулу Миру, запропоновану Президентом України:
    – у частині “Протидія екоциду”, “Радіаційна та ядерна безпека”, “Продовольча безпека” та засудити російські погрози застосування ядерної зброї як тяжкий злочин супроти миру, що може призвести до загибелі Земної цивілізації;
    – у частині “Повернення справедливості” – з метою притягнення до кримінальної відповідальності тих російських військовослужбовців, які, заподіявши екологічну шкоду, скоїли в Україні воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини екоциду.
  5. Визнати Росію країною-ядерним терористом, обмежити доступ Російської Федерації до новітніх ядерних технологій та запровадити санкції для російської атомної галузі;
  6. Змусити владу Російської Федерації негайно припинити війну проти України та відшкодувати збитки, завдані довкіллю внаслідок її агресії.
  7. У контексті розділу Української Формули Миру «Протидія екоциду» внести пропозицію щодо створення Ради екологічної безпеки ООН та Міжнародного фонду екологічної безпеки.
  8. Звернутися до Глобального Саміту Миру з пропозицією розпочати реальний рух для досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права.
    Учасники Форуму звертаються до ООН (ЕКОСОР), ЮНЕСКО, МАГАТЕ, структур Європейського Союзу, інших міжнародних організацій, до Урядів країн світу, неурядових міжнародних структур, представників громадянського суспільства, волонтерів із закликом:
    вважати одним із пріоритетів своєї діяльності зусилля з ліквідації шкоди, заподіяної довкіллю України внаслідок російської агресії, зокрема мобілізацію фінансових, людських ресурсів, науково-технічного та експертного потенціалу для здійснення заходів з гуманітарного розмінування українських земель і повернення до господарювання на них.