uk

У договорі про Антарктику заблокували політичні ініціативи рф – за це вона вирішила помститися природі крижаного континенту

Україна та ще 17 країн-учасниць Договору про Антарктику заблокували надання білорусі статусу Консультативної сторони Договору, а отже і права голосу в рішеннях щодо Антарктики. Також заблокована концепція «багатополярного світу», яку росія хоче впровадити замість концепцій міжнародного права та світового порядку.

Про це повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий за підсумками 46-ї Консультативної наради з питань Договору про Антарктику, яка завершилася 30 травня в Індії. НАНЦ разом з посольством України в Індії представляли нашу державу на цій події.

«росія другий рік активно лобіює надання білорусі статусу Консультативної сторони Договору, хоча та має лише сезонну станцію в Антарктиці. Цей статус дає право голосу та вето під час прийняття рішень Договору, а вони ухвалюються лише консенсусом. Звісно, ми заблокували це рішення, адже білорусь продовжує підтримувати військову агресію рф проти України й співпрацює з науковими установами окупованого Криму, зокрема з досліджень Антарктики. Більше того: ми домоглися, щоб у документах наради офіційно записали причину, чому рб не потрапила до “антарктичного клубу”, хоча рф та Китай наполягали на “деполітизації” цього питання», – пояснив очільник Центру.

Не отримала підтримку й концепція «багатополярного світу» рф про необхідність врахування в Антарктиці «особливих культурних моделей» різних країн, адже весь світ уже побачив наслідки впровадження такої політики в Україні.

Натомість росія та її головний антарктичний союзник Китай заблокували резолюції щодо… гендерної рівності та природоохоронних питань. Йдеться про такі важливі для збереження природи Антарктики ініціативи:

🟦створення нового району під особливою охороною неподалік нашої станції «Академік Вернадський»: на островах та узбережжі континенту. Ця амбітна українська ініціатива передбачає додатковий захист вразливих ділянок, на які негативно може вплинути антарктичний туризм (а він зараз стрімко розвивається);

🟦надання імператорському пінгвіну статусу охоронюваного виду. Результати десятирічного моніторингу колоній цих птахів засвідчили, що вони стрімко скорочуються. А моделювання показує, що імператорський пінгвін може опинитися на межі повного зникнення до кінця цього століття;

🟦запобігання поширенню мікропластика, який забруднює унікальну природу Антарктики.

💬«Як бачимо, на блокування політичних питань росія відповідає зупинкою природоохоронних ініціатив, що вкотре підтверджує справжні наміри її присутності в Антарктиці – добуток корисних копалин. Зараз він заборонений, але за 20 років ситуація може змінитися. У західній пресі вже є повідомлення, що росія виявила в Антарктиці величезні запаси газу та нафти й може націлитися на їхній видобуток. Очевидно, що ми наближаємося до великої світової битви за ресурси крижаного континенту. Про це, зокрема, свідчить ініціатива з приєднання до Договору Саудівської Аравії – це теж одна з подій 46-ї наради», – розповів Євген Дикий.

Він окремо наголосив, що в такій ситуації присутність України як Консультативної сторони Договору дуже заважає росії.

💬«Щоб позбутися нас, агресор почав велику інформаційну кампанію в Україні. В нашому суспільстві намагаються сформувати думку, що треба відмовитися від Антарктиди “заради дронів” – хоча кошти на українську антарктичну програму виділяються з окремої, невійськової частини держбюджету й перерозподілені на оборону не можуть бути засадничо. Натомість сама рф анонсувала мільярдні інвестиції для роботи в Антарктиці на наступні два роки, та ще й засекретила обсяг цих видатків на одному рівні із військовими витратами», – директор НАНЦ.

Нагадуємо, що учасниками Договору про Антарктику є 56 країн, однак статус Консультативної сторони мають лише 29, зокрема Україна.

Читайте також: