uk

Гранти для бізнесу: що потрібно знати

Кожне підприємство, завод, товариство, наукова установа, які, попри війну, намагаються залучити додаткові кошти, зберегти колектив і стати сильнішими, — працюють на перемогу.

Одним зі способів знайти додаткове фінансування (особливо у наукомісткому бізнесі) є гранти Рамкової програми  «Горизонт Європа».  Що потрібно знати бізнесу, щоб максимально скористатися можливостями цієї програми, а також, які суми можна залучити, під час інформаційного заходу «Інтеграція України до світового дослідницького простору», що відбувся 17 травня, розповів фахівець «Офісу Горизонт Європа в Україні» Максим КОЛІСНИК.

Подію організував Національний фонд досліджень України — для ознайомлення українських дослідників та інноваторів  з можливостями  в європейському та світовому дослідницьких просторах (повний запис події можна проглянути на ютуб-каналі «Офісу Горизонт Європа в Україні» за лінком:  http://surl.li/ubyxj).

Максим Колісник розповів: Програма «Горизонт Європа» заохочує інновації в бізнес у межах усіх напрямів. Наприклад, напрям «Передова наука»  фінансує докторські та постдокторські навчальні програми та наукову мобільність у рамках «Дій Марії Склодовської-Кюрі». Тематичні кластери напряму «Глобальні виклики та Європейська промислова конкурентоспроможність» надають підтримку для бізнесу у формі грантів (від 60 до 100 % залежно від конкурсу). Напрям   «Інноваційна Європа»  спрямований на розвиток стартапів та малих і середніх підприємств (МСП) у сфері технологій deeptech та проривних інновацій. Бюджет цього напряму — 13,6 мільярда гривень.

Які ж умови участі в конкурсах?

Фахівець «Офісу Горизонт Європа в Україні» пояснив, що однією з ключових умов участі є інноваційність. Кожна проєктна заявка має містити в собі інновацію чи інноваційний аспект.

Хто отримує найбільше грантів

Часто можна почути, що «пробитися» на грант Програми максимально складно, чи майже нереально. Але кількість грантів, які отримує український бізнес, свідчить: це цілком можливо!

Станом на 25 травня 2024 року українські учасники подали 2841 заявку й отримали 235 грантів у Програмі «Горизонт 2020». Відсоток успішності — 9,33  відсотка, і це непоганий результат.  Україна посіла сьоме місце за рівнем фінансування серед асоційованих країн. Залучено 49 мільйонів євро. 

На участь в Програмі «Горизонт Європа» станом на 25 травня 2024 року  було подано 1330 заявок і підписано 149 грантових угод. Процес успішності виріс удвічі й складає понад 17 відсотків. Залучено понад 37 мільйонів євро.

І найцікавіше — серед українських учасників, які подали заявки й перемогли, лідирує бізнес. Саме бізнес здобув майже 40 відсотків від усього обсягу фінансування, отриманого учасниками з України. Це 48 місцесеред асоційованих країн за обсягом коштів. 

Зростає також кількість учасників і в інших категоріях: чимраз більше грантів отримують заклади вищої й середньої освіти, наукові та інші установи. Але приватні організації та бізнес є абсолютними лідерами — вони залучили 15 мільйонів євро за Програмою «Горизонт Європа» і  23 мільйони євро за Програмою «Горизонт 2020».

До речі, окрім малого і середнього бізнесу, до участі в грантах  долучається і великий бізнес. Активно подаються на гранти й перемагають: холдинг «Миронівський хлібопродукт», авіаційне підприємство «Антонов», Мотор Січ, підприємство «Івченко-Прогрес» (виготовляє двигуни й турбіни) та інші.

На 2024 рік за конкурсами Програми «Горизонт Європа», які вже відкриті та ще будуть відкриті, доступно для фінансування понад 4 мільярди євро. Це дуже непогані гроші, за них варто поборотися.

«Ключ» до грантів

Перед тим, як подати заявку, варто зважити свої можливості й обрати напрям, де підтримка буде найбільшою. Для цього потрібно розуміти, які ключові інструменти є у Програмі «Горизонт Європа». Цих інструментів декілька.

Перший — це можливість створення спільних тематичних багатосторонніх проєктів, які передбачають консорціум у складі мінімум трьох учасників з ЄС або асоційованих країн (один учасник обов’язково має бути з ЄС).

Другий — індивідуальні проєкти (з одним чи двома учасниками). Ці проєкти дістають супровід і підтримку Європейської інноваційної ради (ЕІС), Європейського інституту інновацій та технологій (ЄІТ), Eurostars тощо.

Третій  — каскадне фінансування. Це механізм ЄК для перерозподілу публічного фінансування від одного консорціуму до третіх осіб.

Четвертий — публічно-приватні партнерства, які доповнюють багатосторонні та індивідуальні конкурси. Публічно-приватні партнерства доступні на сайтах Європейських партнерств. Нині відкрито 175 конкурсів (спільних тематичних багатосторонніх проєктів). Знайти їх можна на сайті Європейської комісії (Funding & Tenders portal).

Для підтримки українських дослідників

Як розповів Максим Колісник, у відповідь на агресію росії проти України ЄС створив цілу низку ініціатив для підтримки українських дослідників та інноваторів. Це проєктні можливості для українських дослідників (Horizon for Ukraine), пропозиції Європейського дослідницького простору (ERA4Ukraine), пропозиції Європейської дослідницької ради (ERC for Ukraine), конкурси програмного компонента «Дії Марії Склодовської-Кюрі для України» (MSCA4Ukraine).

Є ціла низка платформ, які підтримують, супроводжують та допомагають у створенні консорціумів для участі в  конкурсах «Горизонт Європа».

Знайти потенційних партнерів для проєктів можнана платформі Національних контактних пунктів РП «Горизонт Європа»  (NCP), у Європейській мережі підприємств (Enterprise Europe Network — EEN), у Мережі європейських кластерів (EU Clusters Support Ukraine), на Платформі бізнес-солідарності ЄС — Україна (EU-Ukraine Solidarity Lanes Business Matchmaking Platform ), на Платформі стійких ланцюгів постачання (The Supply Chain Resilience platform) та інших.

Також Міністерство освіти і науки завершує формування мережі Національних контактних пунктів, і українські учасники зможуть знайти підтримку і в цих пунктах.

Багатосторонні проєкти: які конкурси відкрито

Фахівець «Офісу Горизонт Європа в Україні» розповів також про спільні тематичні проєкти в рамках напряму «Інноваційна Європа» та конкурси, які нині відкриті.

Зокрема, у цьому році будуть відкриті два конкурси в рамках CONNECT, податися на які можна буде з 6 червня до 19 вересня. CONNECT —  один з інструментів Європейських інноваційних екосистем. Він орієнтований на розвиток екосистем у ЄС на основі сильних сторін національних, регіональних та місцевих екосистем. CONNECT допомагає залучати інноваторів для посилення мережі, забезпечення сталого зростання бізнесу та досягнення цілей зеленого, цифрового та соціального переходу.

У цьому році також буде відкрито спільний транснаціональний конкурс проєктних заявок  у рамках INNOVSMES. Заявку можна буде подати з 12 липня до 12 вересня.

INNOVSMES також є інструментом Європейських інноваційних екосистем, він підтримує інноваційні проєкти малих та середніх підприємств (МСП). Фінансування надають  інноваційним підприємствам, які мають проєкти, близькі до виходу на ринок.  

Індивідуальні проєкти: куди податись

Індивідуальні проєкти можна подати, наприклад, на конкурси Європейського інституту інновацій та технологій (ЄІТ).

Зокрема, до 15 вересня відкрито конкурс  Ініціативи EIT Red Kalyna. Ініціатива спрямована на розвиток українських жінок-інноваторів, підприємиць, дослідниць та лідерок.

Взяти участь в одноденних офлайн воркшопах у різних містах України можна в рамках ініціативи Founders2Founders. Під час воркшопів підприємці, засновники та інвестори дістають практичні рекомендації для розвитку інноваційного бізнесу.

Спробувати свої сили у масштабуванні стартапу можна в рамках програмиBoostUp! Ukraine 2024.Це програма, спрямована на відбір та підтримку в Україні десяти стартапів на ранній стадії та «зрілих», які прагнуть масштабувати свій бізнес у Європі.

Відкрито приймання заявок  на участь у воркшопах  Rebuild Ukraine у програмі EIT Jumpstarter. Категорія Rebuild Ukraine відкрита для всіх українців, які хочуть впроваджувати інновації для відбудови країни. Програма спрямована на науковців, інженерів, підприємців, аспірантів та студентів, інноваторів, які працюють у сферах цифровізації, охорони здоров’я, інноваційної енергетики, міської мобільності тощо.

Європейська інноваційна рада: від ідеї — до виходу на ринок

Проєкти індивідуальної підтримки пропонує і Європейська інноваційна рада. Для проєктів відкрито три інструменти: Провідник (EIC Pathfinder), Перехід (EIC Transition) та Акселератор (EIC Accelerator).

У конкурсах EIC Pathfinder (http://surl.li/ubinj) можна, наприклад, отримати гранти (до трьох мільйонів євро) на підтримку проєктів на ранніх стадіях розвитку (TRL 1-3) та перевірки інноваційного потенціалу результатів досліджень. 

Конкурси EIC Transition (http://surl.li/ubipp) фінансують інновації для перевірки технології в лабораторії та відповідному середовищі, а також бізнес-кейси та бізнес-моделі для подальшої комерціалізації. Очікуваний результат проєкту — технологія, що демонструє ефективність для застосування (TRL 5/6), бізнесова модель, її перевірка та бізнес-план для виходу на ринок. Один з конкурсів EIC Transition саме зараз відкрито (http://surl.li/ubjdo). Заявку можна подати до 1 вересня, сума фінансування ­ — понад 94 мільйони євро.

Гранти длястартапів, малого та середнього бізнесу надає EIC Accelerator (http://surl.li/ubiug). Щоб отримати грант, заявники повинні мати інноваційний продукт, послугу або бізнесову модель, що може створити нові ринки або перемогти на тих, що вже існують; мають амбіції та прагнення для масштабування;  шукають значне фінансування. Акселератор ЄІС надає фінансування від 0,5 до 17,5 млн євро та послуги Бізнес акселерації (Section V of the EIC Work programme 2024).

Один з конкурсів EIC Accelerator нині відкрито, заявку можна подати до 24 грудня 2024 року. Обсяг фінансування — 675  мільйонів євро.

Для технічних інновацій

Для більшості напрямів та кластерів Рамкової програми ЄС «Горизонт Європа» доступна фінансова підтримка третіх сторін (FSTP). Це фінансування називають каскадним. Прикладом такого фінансування є проєкт Seeds of Bravery, який підтримує технологічні стартапи. Усього проєкт підтримає двісті стартапів, кожен з яких отримає від 11 до 60 тисяч євро.

Пріоритетні теми для каскадного фінансування: Інтернет наступного покоління (NGI), смарттехнології, Індустрія 4,0 (цифрові технології для промисловості), Інтернет речей (IoT), робототехніка, Великі дані, фотоніка, інновації по всьому циклу створення вартості, зв’язок між креативністю та технологіями тощо. У рамках цього фінансування кошти отримують стартапи, скейлапи (компанії, які орієнтуються на розширення доступу до ринків і зростання доходів), МСП та підприємства середньої капіталізації з метою розвитку технологічних інновацій.

Нині за цим інструментом відкрито (чи буде відкрито в найближчому майбутньому) 65 конкурсів.

Спільно планувати, спільно фінансувати

Для того, щоб отримати європейське фінансування, потрібно також навчитися працювати з європейськими партнерами.  Є різні типи партнерств, кожен з яких має певну мету і завдання.

У партнерствах першого типу (спільного планування) договори укладаються між  країнами-членами ЄС та приватними партнерами. Особливість таких партнерств у тому, що приватні учасники можуть брати участь у плануванні пріоритетних тем і досліджень. На сьогодні діє 49 партнерств і заплановано ще 10 нових у 2025–2026 рр. Бюджет: 8 млрд євро з Програми «Горизонт Європа» плюс приватні кошти до 2030 року.

У партнерствах другого типу (спільного фінансування) беруть участь приватні дослідницькі фонди. Партнерства створюються між країнами ЄС, дослідницькими фондами та публічними органами.

Третій тип партнерств — інституціоналізовані. Вони доповнюють два попередні типи  й створюються для виробництва мікросхем, створення розумних мереж, проведення розумних обчислень тощо.

Звісно, це далеко не повна інформація про можливості Програми «Горизонт Європа». Дізнатися більше можна на відповідному сайті у розділі «Горизонт Європа» для бізнесу». Консультацію щодо участі у Програмі «Горизонт Європа» можна дістати й у спеціалістів відділу НФДУ «Офіс Горизонт Європа в Україні». Для цього потрібно написати лист на адресу: horizoneurope.info@nrfu.org.ua

Підготувала Світлана ГАЛАТА

За матеріалами, наданими «Офісом Горизонт Європа в Україні»