uk

За витік наукової інформації – за грати

Південнокорейського професора, який оприлюднив технологію автономного транспортного засобу в обмін на виплати від уряду Китаю та інші виплати на суму 4,5 мільярда вон (3,28 мільйона доларів США), засудили до двох років ув’язнення.

Про це пише видання University World News.

Професор, якого в судових розглядах називали лише «Лі», працював у Корейському передовому інституті науки і технологій (KAIST). Серед витоку дослідницьких даних були раніше неопубліковані передові дослідження LiDAR (Light Detection and Ranging), які суд визнав такими, які варто зберігати в секреті. Ці дані можуть «стати сходинкою для комерціалізації автономного водіння».

Витік також включав базові експериментальні дані про LiDAR, ключовий датчик, який вимірює відстань між об’єктами за допомогою лазерних променів і який вважається передовою технологією, захищеною корейським законодавством.

Корейська національна розвідувальна служба виявила порушення у 2020 році, судовий розгляд розпочався у вересні того ж року після прокурорського розслідування. Перший судовий процес у 2021 році показав, що витік даних дослідження призвів до «швидкого зростання» знань залучених китайських дослідників, і згодом Лі був засуджений до двох років ув’язнення.

30 травня 2024 року вищий суд країни залишив у силі дворічний вирок за порушення Закону Південної Кореї про запобігання розголошенню та захист промислових технологій, серед інших звинувачень.

Поділився зі студентами та викладачами в Китаї

Згідно з судовими документами, Лі було звинувачено у витоку загалом 72 файлів, які включали базові експериментальні дані, результати аналізу експериментів і моделювання, а також підсумкові дані, пов’язані з автономними транспортними засобами. Дані були звантажені в хмарний сервер, яким дослідники KAIST могли поділитися, і який також могли завантажити професори та дослідники Чунцінського університету інженерії та технології в Китаї.

Лі був професором кафедри електротехніки та електроніки в KAIST з лютого 1997 року. З лютого 2017 року він працював співдеканом і відповідальним професором Міжнародної програми KAIST у Чунціні Лянцзян (CLKIP) – міжнародного освітнього центру співпраці, який використовує KAIST система освіти та навчальний план у кампусі Лянцзян Чунцінського університету інженерії та технологій.

У 2017 році його було обрано іноземним експертом у рамках Плану тисячі талантів китайського уряду, розробленого для залучення вчених і професорів світового рівня, надаючи їм високі зарплати, проживання та інші пільги, а також добре фінансовані лабораторії для проведення їхніх досліджень у Китаї. Його дослідження в рамках Плану тисячі талантів було зупинено в липні 2020 року.

«План тисячі талантів» загрожує і нацбезпеці США

Лі — перший корейський професор, який брав участь у китайському плані «Тисяча талантів», дії якого розслідували і якого засудили в Південній Кореї.

До цього під пильну увагу служб безпеки потрапили десятки дослідників у Сполучених Штатах, які брали участь у китайському плані талантів. Це сталося, коли комітет внутрішньої безпеки Сенату США заявив у звіті у 2020 році, що план талантів загрожує національній безпеці США через передачу інтелектуальної власності США та дослідження в Китай (http://surl.li/ujekr).

Зокрема, професор хімії Гарвардського університету Чарльз Лібер був засуджений у квітні 2023 року за брехню федеральним слідчим США через те, що він не заявив про свої зв’язки з планом талантів та не сплатив податок із платежів, які отримував із Китаю.