uk

На словах – засуджуємо, на ділі – співпрацюємо?

Поки українські воїни захищають свою землю і весь світ від рашизму, є люди, країни, організації та структури, які й далі співпрацюють з країною-терористом, її науковими спільнотами, чим підтримують війну росії в Україні. Особливо гірко і незрозуміло, коли так роблять представники вільного демократичного світу, організації та спільноти, які на словах засуджують агресію.

Мабуть, справжнісіньким шоком для науковців Сумського державного університету стали результати їхнього дослідження, коли вони отримали докази співпраці академічного видавництва Elsevier, яке є власником бази Scopus, з російською федерацією — вже після початку повномасштабного вторгнення її в Україну.

Після того, як професори Сумського державного університету, доктори економічних наук Олексій Пластун та Інна Макаренко глибоко і всебічно перевірили факти, які підтвердили співпрацю Elsevier/ Scopus з російською федерацією під час широкомасштабної війни, СумДУ звернувся з листом до Міністерства науки і освіти України, доєднавши до нього Аналітичну записку авторів дослідження.

Професори СумДУ Олексій Пластун та Інна Макаренко відзначили в Аналітичній записці, що після початку повномасштабного вторгнення росії компанія Elsevier засудила агресію, припинила продажі продуктів і послуг у росії та білорусі, й вирішила згорнути роботу та закрити офіси в росії. Навіть підписала спільну заяву провідних світових видавництв про зупинення продажів та маркетингу продуктів і послуг для наукових організацій у росії та білорусі.

Однак, як з’ясувалося, офіційна позиція компанії Elsevier не відповідала її діям. У результаті дослідження даних бази Scopus, академічних журналів та їхніх видавців науковці СумДУ знайшли значну кількість доказів співпраці Elsevier з країною-загарбником. Вони систематизували ці докази в окремі групи.

Зокрема, впродовж 2022–2023 років Scopus продовжував додавати до бази даних нові російські журнали, з явними ознаками порушень принципів академічної доброчесності; використовувались дані російської пропаганди щодо анексії українських територій у Scopus; відбувалася співпраця Scopus із російською академією наук, яка є активною прихильницею війни проти України. Elsevier і нині продовжує видавати російські журнали, додає в базу Scopus нові російські видання з явними ознаками порушення принципів академічної доброчесності.

Зокрема у 2022–2023 роках в базу Scopus було додано 77 журналів, афілійованих з російською федерацією. За цей самий період лише два російських журнали були виключені зі Scopus.

Дев’ятнадцять із 77 журналів (25 %) видаються університетами, які публічно підтримали російську агресію та війну проти України, що підтверджується листом російського союзу ректорів (https://rsr-online. ru/news/2022/3/4/obrashenie-rossijskogo-soyuza-rektorov/).

Науковці виявили численні порушення принципів академічної доброчесності цими журналами. Зокрема із 77 журналів десять мали українських учених у своїх редакційних колегіях (дослідники готові надати детальну інформацію).

Сумчани звернулись до названих у складі редколегій українських вчених із запитами. З десяти відповіли шестеро, і всі вони заперечили свою приналежність до редакційних колегій цих журналів. Одні — ніколи не були членами, а інші — повідомили головних редакторів про свій вихід з редколегії після початку вторгнення. Втім, на момент проведення дослідження (квітень-травень 2024 року) всі вони значились на сайтах журналів як члени редакційних колегій.

Розслідування сумських учених триває, вони ідентифікували уже десятки подібних випадків у інших нових російських журналах, доданих до Scopus протягом 2022–2023 років. Серед них — Reviews on clinical pharmacology and drug therapy, Obrabotka metallov-metal working and material science, Regional Anesthesia and Acute Pain Management та інші. Повний перелік цих журналів, як і наявну базу в розрізі особистостей, учені готові надати за запитом.

Загалом науковці розіслали більш як 200 листів членам редакційних колегій російських журналів, доданих до Scopus у 2022–2023 роках. На сьогодні отримано близько 30 відповідей, в яких 90 % начебто членів редколегій заявили, що вони або не знали, що їх було включено до редакційних рад, або вони не виконували жодних редакційних обов’язків. Що є прямим порушенням принципів академічної доброчесності з боку журналів.

Було ідентифіковано й інші порушення принципів академічної доброчесності, наприклад, головний редактор журналу Reviews on Clinical Pharmacology and Drug Therapy професор Шабанов має 163 публікації в цьому ж журналі

(https://journals.ecovector.com/RCF/search/search…).

Автори дослідження виявили в Scopus значну кількість російських пропагандистських наративів щодо анексії українських територій. Тільки у 2022–2023 роках у Scopus позначено українські території як частину російської федерації понад 2400 разів (!). Зокрема:

  • українське місто Донецьк було згадано як частина російської федерації в Scopus 209 разів;
  • українське місто Севастополь було згадано як частина російської федерації в Scopus 1173 рази;
  • українське місто Сімферополь було згадано як частина російської федерації в Scopus 769 разів.

Це явище характерне і для нових російських журналів (більш детальна інформація доступна за запитом).

Про те, що Scopus співпрацює з російською академією наук, яка є активною прихильницею війни проти України, свідчать такі факти:

  • голова російської академії наук Геннадій Красніков є членом ради безпеки російської федерації, яка схвалила вторгнення;
  • російська академія наук бере участь у російській пропаганді, наприклад, написанні підручників з історії з розділами про «військову операцію в Україні» (https://tass. ru/obschestvo/19507147);
  • російська академія наук офіційно підтримала кандидатуру володимира путіна на президентських виборах (https://tass. ru/obschestvo/19855645);
  • російська академія наук перебуває під санкціями США, причому 20 її інститутів — у списку SDN від OFAC (https://sanctionslist.ofac.treas.gov/Home/SdnList).

Незважаючи на це, Scopus просуває російську академію наук на своїй платформі. В організаційній структурі академії у Scopus (https://www.scopus.com/pages/organization/60021331…) щонайменше сім українських організацій, анексованих російською федерацією, зазначені як частина російської академії наук. Одна з них — Інститут біології південних морів ім. А.О. Ковалевського із Севастополя.

На запит науковців СумДУ до Elsevier з приводу виявлених фактів надійшла відповідь, суть якої полягає в тому, що хоч видавництво і засуджує російське вторгнення в Україну, але «на даний момент немає жодних урядових санкцій», які б завадили приймати матеріали від російських журналів.

Тому Elsevier фактично продовжує активно співпрацювати з росією, розповсюджуючи через свою платформу Scopus російську пропаганду, приймаючи нові російські журнали попри підтримку їхніми видавцями війни проти України та наявні порушення принципів академічної доброчесності.

Очевидно, що такий стан справ Elsevier цілком влаштовує, вони й надалі дотримуватимуться принципу «вільної науки», тобто просуватимуть російську науку. А щодо інформації, розміщеної на сайті Scopus, то за неї ані Scopus, ані Elsevier відповідальності не несуть.

«Виходячи з такої позиції Elsevier і з повної відсутності реакції на виявлені кричущі факти пропаганди та академічної недоброчесності, вважаємо за потрібне вивести цю проблему на держаний рівень з відповідними зверненнями до органів ЄС, США та інших партнерів, що відповідають за санкційну політику, з метою переконання Elsevier в неправильності їхньої позиції та понесення компанією відповідальності за фактичну підтримку російської агресії в Україні», — пишуть автори Аналітичної записки професори СумДУ Олексій Пластун та Інна Макаренко.

… Нині Аналітична записка у МОН, і, вочевидь, тепер міністерству спільно з науковою спільнотою надійшла черга визначатися, як на все це реагувати.

Підготувала Лариса ОСТРОЛУЦЬКА