uk

Українська лінія на синхротроні в Кракові: першим дослідникам приготуватися

Газета «Світ» уже писала, що українську лінію синхротронного випромінювання створять у Польщі.

Видання Science Business розповідає, як виникла ідея створити цю лінію, чому цей проєкт має величезне значення для України та коли відбудуться перші екперименти.

Science Business пише, що завдяки гранту від Швейцарської національної наукової фундації (SNSF) проєкт із будівництва нової лінії променів для українських вчених у Польщі отримав 1 мільйон євро. (https://cutt.ly/teookVBS).

На фото центру SOLARIS: тут буде створена 34-метрова українська лінія синхротронного випромінювання

Грант SNSF для проекту «Світло для України» доповнюється попереднім грантом у розмірі 500 000 євро від уряду Швейцарії та обладнанням на суму понад 1 мільйон євро, наданим Швейцарським джерелом світла (SLS) Інституту Пауля Шеррера (PSI).
Проект «Світло для України» з’явився після зустрічі Ліги європейських фотонних джерел на прискорювачах (LEAPS) у 2022 році, на якій обговорювалася підтримка української наукової спільноти.

У вдалий час Інститут Пауля Шеррера у Швейцарії мав бути серйозно модернізований, і високоякісне наукове обладнання було вирішено передати для створення української лінії синхротронного випромінювання.

Нова лінію дозволить проводити дослідження з каталізу, матеріалознавства та нано- та мікроспектроскопії тощо.

«Я вважаю, що ми можемо проводити справді цікаві дослідницькі дії за допомогою цього обладнання та створювати дослідницькі ніші для українців», — переконаний керівник лабораторії перспективної спектроскопії та джерел рентгенівського випромінювання Інституту Пауля Шеррера Люк Патті.

Перші експерименти планується провести вже у 2026 році, але, щоб досягти цього моменту, проєкту потрібно ще близько 3,5 мільйона євро.

«Поки що цей проект на 100% фінансується Швейцарією, але ми хотіли б «підняти прапор» і закликати наших європейських колег допомогти продовжити фінансування», — сказав Патті.

Проект може дати поштовх для важливих досліджень у короткостроковій перспективі, а також стати основою довгострокових планів. « У довгостроковій перспективі це може привести до будівництва синхротрона в Україні», — сказав Патті.