uk

НФДУ розпочинає процес номінування жінок-учених України на включення їх до міжнародної бази даних AcademiaNet в 2024 році

З метою підтримки українських науковиць, а також реалізації місії та завдань Національного фонду досліджень України, що передбачають, зокрема, міжнародний обмін інформацією та вченими, популяризацію наукової і науково-технічної діяльності, розбудову дослідницької інфраструктури в Україні та її інтеграцію до світової дослідницької інфраструктури тощо, Фонд вдруге розпочинає процес відбору та номінування жінок-учених України на включення їх до міжнародної бази даних AcademiaNet в 2024 році!

Нагадуємо, що у 2022 році Національним фондом досліджень України підписав Угоду про номінування на щорічній основі українських дослідниць до міжнародної бази даних AcademiaNet, управлінську функцію якої виконує Національний науковий фонд Швейцарії (Swiss National Science Foundation, SNSF).

В рамках Угоди в 2023 році Науковою радою Фонду було відібрано перші 32 кандидатки на номінування, профілі яких було вже опубліковано в базі даних AcademiaNet. Детальніше про результати попереднього номінування ви можете дізнатись за посиланням.

Коротко про AcademiaNet

Проєкт AcademiaNet започатковано у Німеччині Фондом Роберта Боша (RBS) та видавництвом “Spektrum der Wissenschaft” у 2010 році. AcademiaNet – міжнародна база даних, що містить понад 3150 профілей жінок-науковиць в усіх галузях наук з понад 40 країн світу. Крім того, веб-сайт www.academia-net.org містить новини про членів AcademiaNet та про жінок у сфері науки.

Національний фонд досліджень України номінуватиме науковиць, які мають досвід безпосередніх професійних зв’язків з НФДУ (зокрема, членкині комісій конкурсів НФДУ, керівниці проєктів-переможців конкурсів НФДУ, експертки, які брали участь в оцінюванні заявок на одержання грантової підтримки НФДУ).

Номінантки мають відповідати критеріям відбору AcademiaNet, які включають:

  • видатні наукові здобутки (залежно від напряму: видавнича діяльність, премії та нагороди, самостійно залучене фінансування, патенти, запрошення конференції тощо);
  • незалежну керівну діяльність;
  • досягнення в науково-технічній діяльності;
  • додаткові критерії (баланс поєднання сім’ї та наукової кар’єри, міжнародний досвід, посади у якості запрошеного професора, викладацька діяльність, соціальна діяльність, участь у роботі дослідницьких та університетських комітетів/комісій тощо).

Якщо ви маєте бажання бути долученими і погоджуєтесь надати свої персональні дані для включення до бази AcademiaNet, необхідно заповнити форму за посиланням.

Термін подачі заявок: 01.08.2024 р.

Рішення про затвердження кандидатур приймається безпосередньо Науковою радою Фонду. У разі виникнення питань щодо заповнення форми чи деталей стосовно номінації до міжнародної бази даних AcademiaNet звертайтесь за електронною адресою: s.baran@nrfu.org.ua

Читайте також: