uk

Науковці-полірники відкрили фотовиставку про повномасштабну війну в Україні

На станції “Академік Вернадський” відкрилася фотовиставка, автором робіт є Костянтин Поліщук, київський фотограф , який понад два роки захищає Україну на фронті.

У 2016-2019 роках Костянтин працював у пресслужбі Міністерства освіти і науки й неодноразово знімав проводи й зустрічі Українських антарктичних експедицій. Завжди захоплювався роботою полярників та мріяв одного дня теж побувати на крижаному континенті, говорять у Національному антарктичному науковому центрі.

26 лютого 2022 року, через два дні після початку повномасштабного вторгнення рф, Костянтин долучився до Сил територіальної оборони рідного Києва. До цього не мав військового досвіду.

Боронив від окупантів спершу північ столиці, потім воював на Донбасі, брав участь у звільненні Херсона, контрнаступі в Запорізькій області, боях на лиманському та харківському напрямках.

Був стрільцем, потім гранатометником в роті вогневої підтримки, відтак займався аеророзвідкою в Десантно-штурмових військах. Нині в складі роти протитанкових керованих ракет Нацгвардії “полює” на російські танки .

У вільний час продовжує фотографувати. Тепер в об’єктиві Костянтина – все, що він бачить і сам переживає на війні: від того, як солдат лежить на дні захопленого російського окопу, ховаючись від вибухів КАБів , до солоної риби від волонтерів поруч з АК-74.

15 світлин Костянтина були передані цього року на “Вернадський” під час перезмінки експедицій. Напередодні Мідвінтера – головного свята дослідників Антарктики – на станції відбулося відкриття виставки. Вона працюватиме тут постійно.

“Не маємо права забувати, завдяки кому можемо продовжувати нашу антарктичну місію та розвивати українську науку. Ця експозиція стане ще одним нагадуванням для всіх, що в Україні триває війна. Йдеться і про самих полярників, і про гостей станції, яких в нас протягом антарктичного літа буває багато, – це туристи та екіпажі суден з усього світу, дослідники Антарктики з інших країн. Усіх неодмінно будемо знайомити з виставкою. Зокрема, для іноземних візитерів ми заздалегідь зробили всі підписи до фото та інформацію про автора також англійською мовою”, – зазначив очільник 29-ї Української антарктичної експедиції, геофізик Юрій Отруба.

Фото: Костянтин Поліщук, Анна Торгоненко, Анна Соіна, Олександр Богомаз

Читайте також: