uk

Науковці Франції закликаютьоб’єднуватися проти ультраправих

Як пише видання Nouvel Obs, з наближенням першого туру парламентських виборів у Франції 2500 науковців, зокрема, кліматологи Валері Массон-Дельмотт (Valérie Masson-Delmotte) і Крістоф Кассу (Christophe Cassou), а також соціолог Дідьє Фассен (Didier Fassin), закликають боротися проти національного об’єднання ультраправих. Вони також засуджують виступи Нового народного фронту, які, на їх думку, є загрозою для Республіки (http://surl.li/wpnnye).

У колонці, яка була написана групою вчених Scientifiques en Rébellion, говориться:

«Ми – дослідники та викладачі-дослідники з усієї Франції та з усіх наукових дисциплін. Одним з аспектів нашої місії є винесення наукового консенсусу на публічну арену: антропогенні витоки глобального потепління, причини скорочення біорізноманіття, серйозність забруднення води, ґрунту і повітря та його вплив на живі організми і людські суспільства, вплив державної політики на зростання нерівності і нестабільності – ось лише деякі приклади.

Ми не можемо уявити нашу місію без поваги до певних цінностей, в ім’я яких ми сьогодні виступаємо: ми глибоко віддані гуманізму, справедливості та солідарності між людьми в межах нинішніх поколінь і з майбутніми поколіннями; ми відкидаємо всі форми гноблення, особливо расового чи гендерного характеру, і захищаємо дослідження, які служать загальним інтересам.

Ми чітко заявляємо: прихід ультраправих до влади не тільки створює серйозні ризики для досліджень і викладання, а також для місця, яке відводиться науковим фактам у публічних дебатах, але, перш за все, загрожує самій моделі суспільства, до якої ми прагнемо: демократичному суспільству, де рішення приймаються в результаті колективних, відкритих, вільних, шанобливих і, звичайно ж, поінформованих дебатів.

Ультраправі обіцяють «перегрівання світу»

Нещодавній досвід приходу до влади в інших країнах, у тому числі сусідніх, показує, що ультраправі підривають верховенство права і систему стримувань і противаг, атакуючи плюралізм інформації і ставлячи під сумнів роботу системи правосуддя або її рішення. Іншою константою цих урядів є пригнічення жінок, расистів, ЛГБТКІА+ та найбідніших верств населення.

Інші заходи, або прості, але повторювані дискримінаційні промови, передають насильство, яке веде до створення деспотичного і дискримінаційного суспільства, що відповідає самим принципам цього руху, який завжди хотів розібратися в людях. Голосування депутатів від «Національного фронту» свідчать про те, що він не стане винятком, якщо прийде до влади у Франції.

Ще однією константою крайніх правих є заперечення ними наукових попереджень про кліматичну та екологічну надзвичайну ситуацію. «Національне об’єднання» заперечує будь-який кліматичний скептицизм, але розглядає звіти МГЕЗК в перспективі (http://surl.li/kidslf). Вони виступають проти використання відновлюваних джерел енергії, а повна залежність від ядерної енергетики не дозволить Франції виконати Паризьку угоду (http://surl.li/zbrrxw).

Виступаючи проти електрифікації транспорту, бажаючи знизити податки на викопне паливо, виступаючи проти всіх заходів з декарбонізації, заходів щодо збереження біорізноманіття (http://surl.li/oymlfl), скорочення використання пестицидів і нульової чистої штучності (ZAN), але виступаючи за розвиток доріг, “Національна партія” обіцяє нам бетонний, асфальтований, забруднений, перегрітий і безживний світ. При цьому, на думку цієї партії, всі екологічні заходи є “каральними”. Звідки візьметься покарання у світі з температурою +3 або +4°C (https://www.carbone4.com/publication-scenarios-ssp…)?

Боротьба з мракобіссям і демагогією

Нарешті, відданість науковців фактам завжди викликає збентеження у крайніх правих, які мають дуже далеке відношення до істини. У Бразилії та США відбулося різке скорочення бюджетів на освіту та дослідження (http://surl.li/obnmrk), що створило серйозну загрозу науковій незалежності. В Угорщині уряд Віктора Орбана поставив під сумнів незалежність академічних інституцій, щоб зробити неможливим виклик його ідеології (https://ds.hypotheses.org/6344).

Крайні праві розвивають недовіру до результатів наукових досліджень і займають позицію пост-правди (http://surl.li/rpqdez), коли лідери надають власні «альтернативні факти», прикриваючись свободою думки. Правда – це не думка чи позиція, висловлена авторитетом.

Бути науковцем – це перш за все підкорятися критичним дебатам, з яких народжується консенсус. Це означає боротися проти мракобісся і демагогії, за поширення знань і розвиток критичного мислення, які є необхідними для демократії. Суспільство і цінності, які ми сповідуємо, були б серйозно скомпрометовані в країні, що перебуває в руках Національного об’єднання.

Як і багато людей, груп та об’єднань громадян, ми вважаємо, що це серйозний момент, і закликаємо до широкої мобілізації перед обличчям цієї загрози біля виборчих урн 30 червня та 7 липня.

Новий народний фронт є загрозою для Республіки

Ми засуджуємо домінуючий дискурс, який представляє Новий народний фронт (НФ) як загрозу Республіці всупереч усім фактам, тим самим придушуючи будь-яку можливість демократичних дебатів і змін, і безвідповідально заохочуючи ультраправих прийти до влади.

Окрім голосування, ми закликаємо до активної, довгострокової боротьби з усім, що є живильним середовищем для ультраправих: зростаючою нерівністю, відчуттям приниженості та розриву між політиками і громадянами, розривом у доступі до державних послуг, засиллям приватних інтересів у ЗМІ та соціальних мережах, а також передвиборчою експлуатацією ультраправих ідеологій іншими політичними партіями.

Ця мобілізація ґрунтується на цінностях, які нам близькі і які ми закликаємо захищати: гуманізм, справедливість, солідарність, повага до живих істот, емансипація і віра в те, що громадяни зможуть виробити рішення на основі глибоких дебатів.

Зі свого боку, як науковці та громадяни, ми сподіваємося зробити повноцінний внесок у цю боротьбу і в демократичну дискусію, яка необхідна для вирішення цих проблем».

Повний текст колонки: http://surl.li/ujrekp

Повний список підписантів:

https://framaforms.org/signature-de-la-tribune-contre…