uk

Харківський хімічний семінар запрошує на чергову лекцію (АНОНС)

4 липня о 16-00 за київським часом відбудеться чергова онлайн-лекція Харківського хімічного семінару (KharkivChemicalSeminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України.

Лектор: Доктор Андрій Климченко (DrAndriyKlymchenko), науковий директор Національного центру наукових досліджень (CNRS) в Страсбурзькому університеті, Франція. Керівник Лабораторії біовізуалізації та патології, науковий лідер з напрямку нанохімія та біовізуалізація. Його наукові інтереси включають функціональні флуоресцентні молекули та наноматеріали для біосенсорики, візуалізації та діагностики in vitro. Він є співзасновником стартапів BrightSens Diagnostics, (молекулярна діагностика in vitro на основі флуоресцентних наночастинок), та AstraNICE, (розробка флуоресцентних біоматеріалів для хірургії, керованих візуалізацією). Андрій Климченко є співавтором понад 260 наукових статей та 12 патентів.

Тема доповіді: «Флуоресцентні молекулярні та нанорозмірні зонди для біосенсорики та біовізуалізації» («Fluorescentmolecularandnanoscaleprobesforbiosensingandbioimaging»).

Флуоресцентні зонди – це інтелектуальні фотоактивні системи, які дозволяють візуалізувати біологічні процеси та виявляти (біо)молекули. Їх можна розділити на молекулярні та нанорозмірні системи.

Молекулярні зонди особливо цікаві для розширеної флуоресцентної візуалізації та зондування на клітинному рівні. Насамперед, група Климченка зосередилися на чутливих до навколишнього середовища флуоресцентних зондах, таких як сольватохромні барвники, молекулярні ротори та флуорогенні димери, які змінюють колір або інтенсивність випромінювання у відповідь на оточення. Вони є потужними сенсорними елементами для створення флуорогенних (увімкнення) та хромогенних (зміна кольору) зондів для біомембран поверхні клітин та органел, а також біомолекул. Розроблена серія сольватохромних зондів з органелоорієнтованими лігандами, які виявили специфічні ознаки мембранної полярності органел та їхньої реакції на оксидативний і механічний стрес.

З іншого боку, нанорозмірні (супрамолекулярні) зонди на основі ліпідів або полімерів ідеально підходять для біосенсорики, де вони забезпечують специфічність до складних біологічно активних молекул та/або надзвичайну чутливість завдяки своїй високій яскравості. Так, виявлення нейромедіаторів, що є складним завданням для молекулярних зондів, може бути реалізоване за допомогою супрамолекулярного зонду, в якому молекулярні розпізнавальні, каталітичні та сенсорні елементи зібрані в ліпідному нанореакторі. Щоб вийти за межі яскравості органічних барвників, створені супрамолекулярні зонди на основі полімерних наночастинок, що наповнені барвником. Розроблено світлозбиральну наноантену, де тисячі інкапсульованих барвників можуть збирати і передавати енергію одному акцептору, забезпечуючи гігантське посилення сигналу. Ці наноантени, функціоналізовані з ДНК, уможливили посилене зондування ДНК/РНК біомаркерів захворювань, що відкрило шлях до швидкої діагностики.ZOOM LINK

  • Meeting ID: 459 004 2894
  • Passcode: Ch24022022

Координатор заходу: член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua).

Мова семінару — англійська. Участь вільна, є можливість спілкування зі спікерами.

Коротко про захід. У квітні 2024 року виповнилося два роки відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. За два роки Харківський хімічний семінар став помітною подією серед науковців. Відбулося понад 45 лекцій, до яких  приєднались близько 10000 учасників (безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал). Курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П’єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх, Дан Шехтман, а також провідні вчені з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів, Канади і інших країн, зокрема Ерік Карейра, Філ Баран, Омар Ягхі, Юрій Гогоці, Олівер Каппе та багато інших.Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна знайти за посиланням.

Читайте також: