uk

Оприлюднено другий випуск результатів дослідження Інституту соціології «Держава та мінлива народна любов… чи не мінлива?»

На платформі You Tube в програмі Academic Sociology оприлюднено другий випуск за результатами крайньої хвилі (6 липня 2024 р.) моніторингового дослідження, яке з 1991 р. проводить Інститут соціології НАН України на тему «Держава та мінлива народна любов… чи не мінлива?».

Автор випуску – член-кореспондент НАН України, д.с.н., заступник директора Інституту соціології НАН України Сергій Дембіцький, ідеться у дописі Інституту Соціології НАНУ.

Складовими теоретичного конструкту загальних установок щодо функціонування держави є 5 оцінок, яким відповідають їх емпіричні індикатори у формі 5 питань.

Для прикладу: перша складова теоретичного конструкту «Оцінка ефективності української держави» емпіричним індикатором має питання: «Як органи влади (ЦОВ) справляються зі своїми обов’язками?». До речі від початку широкомасштабного вторгнення до сьогодні оцінки опитаних значно погіршуються (від 53,7% у травні 2022 р. до 7,3% у червні 2024 р. на твердження «Центральні органи влади справляються майже зі всіма своїми обов’язками».

Друга складова теоретичного конструкту: Оцінка майбутнього держави. Третя: Оцінка умов життя. Четверта: Оцінка історичних здобутків держави. П’ята складова теоретичного конструкту: Оцінка поточних подій в країні.

Попри складнощі і негативні тенденції нинішній реалій в умовах війни та певний спад оптимістичних оцінок цінність української державності для більшості українців залишається дуже високою.

Детальніше див. тут (https://www.youtube.com/watch?v=M5Ea8KA_KKw).

Читайте також: