uk

Юні фізики з Харкова здобули золото на престижному турнірі

Команда українських школярів вперше в історії України виборола золоті медалі на Міжнародному турнірі юних фізиків.

Турнір проходив 10-16 липня в Будапешті. В ньому брали участь 38 команд з різних країн (цей турнір став рекордним за кількістю країн-учасниць). Україну представляла збірна команда Харківського ліцею № 161 «Імпульс» і Харківського фізико-математичного наукового ліцею №27, яка в січні 2024 року виграла Всеукраїнський турнір юних фізиків, що відбувався онлайн.

До складу команди увійшли 11-класники Анна Бєляєва, Антон Бухтатий та Антон Матяш, а також 9-класники Софія Федоскіна та Кирило Владико.

Команду харківських фізиків з 2015 року тренує заслужений вчитель України, професор Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Захар Майзеліс. Оскільки 40-річний Захар нині не може перетнути кордон, офіційними керівниками команди України на турнірі були його учні, колишні учасники цієї команди Григорій Овчаренко та Ілля Хорошко, які впродовж року активно допомагали команді з підготовкою і цим самим внесли значний вклад у перемогу.

Цей Міжнародний турнір проводиться щороку, починаючи з 1988-го, (з перервою на COVID) і є одним з найпрестижніших у світі змагань школярів з фізики. Україна бере участь в турнірі з 1992 року, 7 разів виборювала бронзові медалі і 6 разів – срібні. Зокрема харків’яни одержали 5 срібних медалей на 5 останніх турнірах поспіль. Готувалися вони теж під керівництвом Захара Майзеліса. Однак до цього часу наша команда ще жодного разу не виборювала золотих медалей.

За правилами турніру золоті медалі здобувають 4 найкращі команди, які потім змагаються між собою у фіналі за 1-4 абсолютні місця, а срібними й бронзовими медалями нагороджують кілька найвищих за рейтингом команд, що не пройшли до фіналу. Цього року команда України з 3-ї позиції пройшла в фінал і здобула там 2-е абсолютне місце (поступившись Сінгапуру) і таким чином розділила золоті медалі з командами Сінгапуру, Польщі та Тайваню.

Ігор ГІРКА, професор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, член-кореспондент НАН України

Читайте також: