uk

Грант на навчання цьогоріч зможуть отримати 20-25 тисяч вступників

Грантове фінансування на оплату здобуття вищої освіти цього року зможуть отримати від 20 до 25 тисяч вступників, які будуть зараховані до вишів на контрактну форму навчання.

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, коментуючи рішення уряду щодо впровадження грантової моделі підтримки студентства.

За його словами, відповідна фінансова допомога є підтримкою для тих вступників, які мають непогані результати НМТ, але з якихось причин не зможуть отримати бюджетне місце в університеті.

Окрім того, він підкреслив, що вартість навчання на контракті вже сягає європейських показників і це створює конкуренцію між українськими і європейськими університетами. Тому грантову підтримку також можна розглядати, як боротьбу за українського студента.

Розмір щорічної грантової підтримки складатиме від 15 до 25 тисяч грн. Водночас для стратегічно важливих спеціальностей будуть застосовані відповідні коефіцієнти, і розмір гранту для деяких спеціальностей може сягати 37,5 тисяч грн.

Грант призначатиметься на весь період навчання і його розмір буде змінюватися залежно від індексу інфляції.

Як повідомлялося раніше, подати заявку на грантове фінансування зможуть вступники, зараховані на контракт на денну або дуальну форму навчання, які мають більше ніж 150 балів з двох предметів НМТ.

Такі вступники зможуть претендувати на грант І рівня та відшкодування у розмірі 15 тисяч грн.

Вступники, які мають понад 170 балів з двох предметів НМТ, зможуть отримати грант ІІ рівня у розмірі 25 тисяч гривень.

Також ці суми будуть помножені на коефіцієнт спеціальності.

Читайте також: