uk

Аномальна спека впливає на здорожчення одного з найпопулярніших продуктів – дані від Інституту аграрної економіки

Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Іван Свиноус у коментарі ЗМІ. 

Чинники, які впливають на здорожчення молока

Безпосередньо впливає на вартість молока спека, яка призводить до скорочення пропозиції на ринку молочки, оскільки корови менше виробляють молока, а забезпечення їх кормами стає більш складним.

“В умовах нестійкого забезпечення електроенергією більшість сільськогосподарських підприємств використовують дизельні електрогенератори, що призводить до подорожчання вартості молока,” – зазначив Іван Свиноус.

Використання альтернативних джерел енергії, таких як дизельні електрогенератори, значно збільшує витрати на виробництво молока. Незважаючи на ці труднощі, попит на молокосировину з боку переробних підприємств залишається стабільним, що ще більше підвищує ціни на молоко.

Що буде з цінами

Вчений зазначив, що сукупність цих чинників призводить до зростання закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку від господарств корпоративного сектора аграрної економіки. Так, на 1 серпня:

  • закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7 % і становити 14,70 гривень за кілограм;
  • закупівельна ціна на молоко вищого ґатунку додасть в ціні 0,6 гривні – до 14,40 гривень за кілограм, першого ґатунку – до 13,60 гривень за кілограм без врахування ПДВ, що на 25 копійок більше в порівнянні з відповідним показником рівня закупівельних цін станом на 18 липня 2024 року 

Читайте також: