uk

Науковець: 14% українців є релігійними та залученими до духовних практик

На платформі YouTube в програмі Academic Sociology UA оприлюднено чергове відео на тему «Релігійні та залучені» заступника директора Інституту соціології НАН України, члена-кореспондента НАН України, д.с.н. Сергія Дембіцького.

Метою дослідження було виявлення кількості релігійних респондентів в різних віросповіданнях, не лише православних, а також залученість саме таких респондентів до духовних практик.

Спочатку були виокремлені респонденти, які поділяють погляд на існування/не існування та дію вищих сил. З їх існуванням в тій чи іншій формі разом погодилися 63,3% опитаних. І лише 19, 5% вважають, що вищих сил не існує.

П’ята частина респондентів (20,4%), вважають, що вищі сили пов’язані з релігіями – однією чи більше. Саме ця група стала предметом аналізу автора.

Серед усіх віросповідань релігійну групу склали 13,7% православних (з 67,6% загалом по вибірці), 3% греко-католиків (з 8,1% загалом по вибірці), 1,1% протестантів (з 2,2% загалом по вибірці), 0,5% католиків (з 1,7% загалом по вибірці) та інші. Разом кількість релігійних осіб складає 19,1% і це лише четверта частина від тих респондентів, які вказали свою приналежність до віросповідання (таких більше 80%).

Структура залученості опитаних до духовних практик (молитов, медитацій, духовних обрядів) у респондентів наступна: щодня здійснюють 28,8%, кілька разів або раз на тиждень 14,7%, кілька разів або раз на місяць 9,8%, кілька разів або раз на рік 12,1%, ще рідше, або взагалі не практикують 34,6%. Кількість релігійних респондентів у вибірці, які звертаються до релігійних практик не рідше одного разу на тиждень, становить 14% (тобто на 5% менше за усю кількість релігійних респондентів).

Читайте також: