uk

JETRO і КПІ обговорили можливості співпраці

У КПІ відбулася зустріч представників вишу з делегацією японської організації зовнішньої торгівлі JETRO (Japan External Trade Organization), яка активно підтримує бізнес за кордоном, зокрема в університетах. З японської сторони у зустрічі взяли участь виконавчий віцепрезидент JETRO Казуя Накаджо, директор JETRO Ukraine Тетсуо Шібата і координатор JETRO для України Рьохєй Сакагучі, з української — проректор КПІ з міжнародних зв’язків Сергій Сидоренко, керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine Інна Малюкова, заступник директора Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge Сергій Сергієнко та директорка Українсько-Японського центру Катерина Луговська.

Візит японців до КПІ був ініційований самою організацією JETRO. Його метою, за визначенням делегації, було почути про стартапи, народжені в університеті, і про те, яку підтримку надає їм КПІ, на підставі цього представити в Японії українські стартапи, а також сприяти розвитку економічної співпраці з Україною — через підтримку, зокрема фінансову і на рівні системних консультацій, представлення українських стартапів у Японії, США та інших країнах. І зрештою, обговорити можливості подальшої співпраці з КПІ.

На всі питання японська делегація дістала вичерпні відповіді. Гостям показали фільм «Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute — 125!» та презентацію Всеукраїнської інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine, яка розвивається вже як міжнародна, розповіли про низку найкращих університетських стартап-проєктів, зокрема переможців Фестивалю у 2023 році.

Вочевидь, почуте й побачене справило на японців враження: делегація JETRO оголосила про намір відкрити у Києві офіс, який зосередиться на інноваціях та підтримці стартапів. Виконавчий віцепрезидент JETRO Казуя Накаджо висловив зацікавленість в інноваційних проєктах, які сприятимуть японським стартапам вийти на світові ринки, зокрема, в галузях глибоких технологій (Deep Tech), як-от матеріалознавство, полімери, енергетика та штучний інтелект. За його словами, 30 % інвестицій в Японії спрямовані на розвиток Deep Tech, а 2200 японських компаній шукають співпраці з іноземними стартап-компаніями. Зараз на платформі JETRO розміщено близько 1000 стартапів, і агентство активно шукає іноземні університети з суттєвими досягненнями в галузі технологій. Пан Накаджо запропонував Sikorsky Challenge Ukraine подавати свої пітчі до JETRO, щоб партнери могли обрати найкращі з них. Потенційно це могло б дати змогу КПІ заснувати свою структуру в Японії. На сьогодні у цій країні створено 100 таких структур, з них 80 % — технологічні стартапи, яким JETRO надає підтримку у фінансуванні, консультуванні та працевлаштуванні.

Зі свого боку делегація КПІ запропонувала підготувати Меморандум про наміри партнерства із JETRO, план визначення напрямів, що становлять спільний інтерес, і окреслити подальші практичні кроки для здійснення спільних інновацій та проєктів.

Представники JETRO переконані: КПІ буде чудовим партнером для Японії. «Ми тут, щоб посприяти розширенню діалогу і ділових можливостей між українським та японським бізнесом, особливо в галузі штучного інтелекту і глибоких технологій, які є у вашому університеті, — сказав у коментарі КПІ-медіа після завершення зустрічі директор JETRO Ukraine Тетсуо Шібата. — Найкращі стартапи КПІ неодмінно будуть масштабуватися і вийдуть на японський ринок».

Більш стриманою у прогнозах була керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine Інна Малюкова. На запитання «Світу», чого вона хоче від співпраці з японськими колегами, Інна Геннадіївна відповіла:

— Я хочу прагматизму і реальних кроків. Сьогодні дуже багато заходить до нас організацій, компаній, людей, які прагнуть отримати інформацію про стартапи. Їм потрібні наші стартапи і часто нічого більше. Але нас це не зовсім влаштовує, тому що ми хочемо, щоб інновації розвивалися тут, в Україні. Хочемо, безумовно, щоб і наші стартапи масштабувалися за кордоном, це для нас і імідж, і суттєва фінансова складова. Але ще більше зараз ми потребуємо спільних інновацій, які б заходили з таких інноваційних країн як Японія, США та інші, щоб вони відкривали свої компанії тут і розвивали інноваційну екосистему в Україні. Тому що Україна потребує інноваційної трансформації. І тому я б хотіла, щоб ми співпрацювали за конкретним планом, і щоб це відбувалось досить швидко, без бюрократичної тяганини.

Я хочу підписання спільного документа. Наша позиція: ніяких стартапів без підписання меморандуму не надаємо. І як додаток до цього меморандуму, має бути план спільних дій. Ми чітко висловили свої підхід, і сподіваюсь, працюватимем для реалізації всіх напрямів у практичній площині, а не в такій собі довготривалій — ви нам дасте базу проєктів, а ми їх розглядаємо, потім відбираємо і таке інше. Ці всі етапи потрібні, але треба розуміти, коли ми розпочинаємо практичну співпрацю.

Це рух у двох напрямках. Якщо розвиваються наші стартапи в інших країнах — це також для нас серйозний здобуток. Але краще, щоб ми їм підбирали ті стартапи тут, відкривали компанії тут, з їхніми стартапами і з їхнім фінансуванням. Тому що у нас фінансування для розвитку багатьох цих стартапів немає. А якщо вони ці стартапи заводитимуть — для нас це буде серйозна підтримка інноваційної екосистеми.

Підготувала Наталія КУЛИК