uk

Науковці підтримують членство України у НАТО

27 липня 2024 року видання «The Guardian» опублікувало відкритого листа«Should Ukraine join NATO?»– на підтримку членства України в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та проти терористичних імперських зазіхань російської федерації. Підписантами цього звернення є 159 науковців, які представляють здебільшого західні дослідницькі установи й освітні заклади.

Це відповідь на іншого відкритого листа – «НАТО не має запрошувати Україну до членства», – оприлюдненого в цьому ж виданні 8 липня 2024 року, коли росія здійснила чергову масовану ракетну атаку на Україну. Нагадаємо, Національна академія наук України рішучо відкинула висловлене у ньому переконання, нібито майбутнє членство України у НАТО не просто не зупинить російської збройної агресії, а й ще більше спонукатиме до неї.

Позиція авторів відкритого листа «Should Ukraine join NATO?» цілком суголосна з позицією нашої Академії. Зокрема, вони так само привертають увагу до незаперечного факту, що росія ніяк не відреагувала на нещодавній вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, і наголошують: «Настав час визнати, що росія виступає проти членства України в НАТО лише тому, що це перешкоджатиме агресії росії проти цієї країни».

Науковці застерігають проти політики вмиротворення агресора і попереджають, що «відроджений російський імперіалістичний мілітаризм можна стримати лише існуванням значно сильнішого військового альянсу». «[Під час атаки 8 липня]… росія… ще раз продемонструвала, що немає жодних правових, політичних чи моральних меж, яких вона не перетне у своїй рішучості завоювати Україну. <…> Зосередження уваги на нібито «занепокоєнні росії розширенням НАТО» і спробах заспокоїти її нехтує російською пропагандою геноциду і систематичними військовими злочинами на окупованих територіях України, зокрема масовими вбивствами, масовими зґвалтуваннями і катуваннями. Дії росії демонструють явний намір знищити Україну як державу, а не зменшити стурбованість власною безпекою. Думка про те, що розширення гарантій безпеки для України ще більше спонукатиме росію брутально продовжувати цю війну, є необґрунтованою, адже росія сповнена рішучості знищити Україну і не потребує додаткової мотивації для цього. <…> Наївно вважати, що задоволення вимог росії припинить війну чи посприяє деескалації».

Автори відкритого листа нагадують, що повномасштабна війна проти України є не єдиним виявом агресивної експансіоністської політики росії, котра підважує безпеку інших країн, підтримує терористичні організації в усьому світі й активно створює антизахідний, антидемократичний альянс з іншими диктатурами. Тому, на думку авторів, неприпустимо лишати російські злочини безкарними: «У найпотужнішого військового альянсу світу ще є час ухвалити історично та політично виправдане рішення щодо нейтралізації екзистенційної загрози для України з боку росії. <…> Запрошення України до НАТО означало б остаточний відхід від політики вмиротворення й повернення до верховенства міжнародного права та захисту прав людини. Рішення про розширення гарантій безпеки для України не лише захистить українську державу за допомогою єдиного засобу, який наразі довів свою ефективність, а й знову підтвердить, що НАТО і західні демократії є ефективними політичними дієвцями на світовій арені».

Повний текст відкритого листа

Читайте також: