uk

Освітньо-науковий міст Україна-Японія

В Україні перебуває делегація Міністерства освіти, культури, спорту, науки та технологій Японії на чолі з міністром Масахіто Моріяма. Супроводжує гостей з Японії Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

У Києві відбулося перше засідання Українсько-японської спільної комісії з питань співробітництва у галузі освіти, науки та технологій. Як ідеться в інформації японського посольства, комісія обговорила питання академічних обмінів, підвищення мобільності студентів та спільних проєктів, наголосивши на важливості відбудови України.

..А з самісінького ранку високі японські гості відвідали Немішаївський фаховий коледж НУБіП України, який у межах грантової угоди між Урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва JICA, раніше одержав сільськогосподарську будівельну техніку, ПК та інше обладнання. Гості зацікавилися, як використовується отримана техніка, наскільки вона допомагає здобувати знання та вміння майбутнім аграріям.

Потім делегація вшанувала пам’ять жертв російської окупації в Бучі, поклавши квіти до Меморіалу, відвідала Ірпінь та Ірпінський міст, який Україна була змушена підірвати задля оборони Києва.

Японська делегація на чолі з міністром освіти, культури, спорту, науки та технологій Масахіто Моріяма відвідали також КПІ ім. Ігоря Сікорського та завітали до Українсько – Японського центру КПІ. Зустрічав гостей ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Анатолій Мельниченко, директорка Українсько-Японського центру Катерина Луговська, президент Наукового парку «Київська політехніка» Богдан Андрійцев, в.о. директора Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка Марина Друченко, де розташований Українсько-Японський центр.

УЯЦ був заснований в КПІ ім. Ігоря Сікорського в 2003 році. З 2006 по 2011 рік тривав 5-річний проєкт від Японського агентства міжнародного співробітництва JICA, спрямований на підтримку та розвиток його діяльності.

Сьогодні Українсько-Японський центр співпрацює з Японським фондом, координує співпрацю КПІ з японськими університетами, зокрема через студентські обміни і наукові стажування. Гості оглянули навчальні аудиторії для проведення занять з японської мови та японських логічних ігор, кімнату для занять з чайного дійства, познайомилися з виставкою ікебани, а також бібліотекою УЯЦ.

Бібліотека Українсько-Японського центру налічує близько 15 тисяч примірників книг та інших матеріалів, які знайомлять з японською культурою, класичною літературою, тут є навчальні матеріали, словники з японської мови, надходять журнали, підручники. Для охочих спільно з Японським фондом реалізується програма вивчення японської мови. Навчаються не тільки мешканці України, а й інших країн. І допомагають цьому сервіси віртуального простору.

Міністр освіти, культури, спорту, науки та технологій Японії Масахіто Моріяма та ректор КПІ Анатолій Мельниченко, завдяки віртуальному класу, зустрілися зі студентами, які вивчають японську мову.

Між міністром Масахіто Моріямою та ректором Анатолієм Мельниченком відбулася розмова стосовно поглиблення співпраці КПІ з партнерами в Японії в освітній, науково-технічній та культурологічній сферах.

Лариса ДЯЧУК

Читайте також: