uk

Оголошено нові конкурси CERIC-ERIC (Консорціуму науково-дослідницької інфраструктури Центральної Європи)

CERIC-ERIC (Консорціум науково-дослідницької інфраструктури Центральної Європи) оголосив про відкриття нових конкурсів щодо доступу до сучасного обладнання для здійснення комплексних, у тому числі міждисциплінарних, досліджень у галузі матеріалознавства та досліджень біоматеріалів, інформує НАН України . CERIC об’єднує в собі сучасну науково-дослідницьку інфраструктуру країн Центральної та Східної Європи задля забезпечення розвитку науки та промисловості в галузі дослідження матеріалів, біоматеріалів і нанотехнологій та надає відкритий доступ до цієї інфраструктури. Спільне використання провідних національних дослідницьких інфраструктур європейських країн дозволяє знаходити інноваційні рішення суспільних проблем у сферах енергетики, охорони здоров’я, харчування, культурної спадщини тощо. Мережа CERIC-ERIC, з урахуванням 11 нових лабораторій, на даний момент надає доступ через єдину точку входу до понад 60 зразків сучасного складного технологічного обладнання, розташованого в країнах Європи. Детальний опис можливостей CERIC знаходиться за посиланням: https://www.ceric-eric.eu/.

Протягом останніх років CERIC продовжує нарощувати свої потужності в галузі енергетичних матеріалів. З цією метою нещодавно до пропозиції відкритого доступу CERIC було включено нові дослідницькі структури спрямовані на вивчення проблем накопичування енергії, оснащені найсучаснішим обладнанням в галузі дослідження паливних елементів і батарей:

  • Лабораторія з випробовування батарей для зберігання енергії (BatteryEnergyStorageTestingLaboratory) і Лабораторія з випробовування паливних елементів і електролізу (FuelCellandElectrolyserTestinglaboratory) Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії в Петені, Нідерланди
  • Водневий технологічний центр (Hydrogen Technology Centre) в Празі, Чехія
  • Майже через рік, знову відкрито доступ до лабораторії Непружного розсіювання в ультрафіолетовому діапазоні з джерелом фіксованої енергії (Inelastic Ultraviolet Scattering with fixed-energy sources) в Трієсті, Італія.

Доступ до інфраструктури CERIC відкритий для науковців з України та безкоштовний за умови, що отримані результати та дані будуть доступні спільноті протягом певного часу відповідно до Політики щодо наукових даних (Scientific Data Policy).

Граничний термін подання пропозицій:

  • 2 вересня 2024 року – для попередньої оцінки подання з можливістю внесення поправок і покращення заявки.
  • 1 жовтня 2024 року – рекомендовано тільки для досвідчених користувачів.

Докладна інформація знаходиться за посиланням: https://www.ceric-eric.eu/users/call-for-proposals/.

Читайте також: