uk

1200 кваліфікованих робітників для відновлення економіки України: як в МОН готують профтехи до післявоєнної відбудови

20 закладів профтехосвіти в 11 областях узяли участь в Програмі Skills4Recovery, яка розпочалась ще у 2023 році. За річний період у цих закладах вдалося навчити 230 викладачів і керівників навичок управління, диджиталізації та фінансування, організувати курси для отримання нової професії для 1200 осіб та придбати 1500 одиниць сучасного навчального обладнання, зокрема агродрони, 3D-принтери, супутникові модеми Starlink.

Програму спрямовано на підтримку профтехів, які зосереджені на перепідготовці дорослих у чотирьох секторах економіки, важливих для процесу відновлення: будівництво, транспорт і логістика, сільське господарство.

«Разом із проєктом Skills4Recovery ми зосередились не тільки на тому, щоб профтехи могли якісно і швидко перенавчати дорослих нових професій, але й допомагали їм опанувати soft skills, як-от: бізнес-навички, менеджемент та управління проєктами. Наразі маємо гарні результати та плануємо масштабувати програму в решті закладів та примножити кількість тих, хто знайшов себе в нових професіях завдяки профтеху», — зазначив заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

До кінця 2024 року нові професії опанують понад 2000 осіб. Важливо, що навчання поєднується з практикою на підприємствах, де стажери потім можуть продовжити працювати.

«Кваліфіковані працівники є запорукою економічної стабільності. Ми зосереджуємося на модернізації професійної освіти, надаючи сучасне обладнання, тренуючи керівників і викладачів навчальних закладів, а також підтримуючи вразливі групи: жінок, ветеранів та внутрішньо переміщених осіб. Skills4Recovery допомагає нашим партнерам у репозиціонуванні закладів професійної освіти та розробленні стратегій для повернення ветеранів до цивільного життя», — зазначив Міхаель Пауло, директор Програми Skills4Recovery, GIZ GmbH.

Для полегшення інтеграції випускників у ринок праці, після навчання вони отримують консультації з професійного розвитку та профорієнтації. Наразі вже 500 студентів отримали такі консультації.

Проєкт реалізується Програмою Skills4Recovery, Міністерством освіти і науки України та Міністерством економіки України.

Програма «Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery» спрямована на підтримку навчання та перепідготовку кваліфікованої робочої сили в чотирьох секторах економіки, важливих для процесу відновлення: будівництво, транспорт і логістика, сільське господарство та сфера послуг. Ця мета досягається через зміцнення спроможності надавачів послуг професійної освіти пропонувати якісні й орієнтовані на ринок праці освітні послуги, залучати вразливі групи населення і співпрацювати з роботодавцями. Програма реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Федерального уряду Німеччини. Програма Skills4Recovery триває із середини 2023 до середини 2026 року та охоплює шість областей (Львівську, Вінницьку, Чернівецьку, Київську, Полтавську та Дніпропетровську).

Читайте також: