uk

Науковці ХПІ взяли участь у європейській конференції з нелінійної динаміки

Вчені Харківського Політеху стали учасниками XI міжнародної конференції з нелінійної динаміки «ENOC-2024», пише Харківський політехнічний iнститут.

Вони виступили з доповідями, присвяченими аналізу нелінійних вільних коливань пластин та оболонок, виготовлених з функціонально-градієнтних матеріалів; резонансній поведінці та аналізу стійкості у нелінійних системах; аналізу нелінійного циклічного деформування оболонок тепловиділяючих елементів ядерних реакторів. Науковий форум відбувся у технічному університеті м. Делфт (Нідерланди) та зібрав науковців і інженерів у галузі нелінійних коливань, хаотичної динаміки тощо з багатьох провідних закладів вищої освіти та наукових установ Європи.

У своїй доповіді доцентка кафедри вищої математики Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ» Тетяна Шматко та професорка кафедри прикладної математики Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Лідія Курпа розповіли про аналіз нелінійних вільних коливань пластин та оболонок, виготовлених з функціонально-градієнтних матеріалів. Презентація професора кафедри прикладної математики ХПІ Юрія Міхліна і молодих науковців цієї ж кафедри Юлії Сурганової і Яни Лебеденко була присвячена резонансній поведінці та аналізу стійкості у нелінійних системах.

Темою доповіді завідувача кафедри компʼютерного моделювання процесів та систем ХПІ професора Дмитра Бреславського і аспіранта цієї ж кафедри Павла Паламарчука став аналіз нелінійного циклічного деформування оболонок тепловиділяючих елементів ядерних реакторів. Відзначимо, що ця доповідь була підготовлена за результатами спільних досліджень з Почесним доктором НТУ «ХПІ», іноземним членом НАН України професором Університету ім. Отто фон Геріке у Магдебурзі (Німеччина) Хольмом Альтенбахом.

Конференція сприяла обміну новими ідеями та стимулювала міжнародну взаємодію у різних галузях нелінійної динаміки.

Читайте також: